Advertisement
HABERLER ABONE OL

Akbank Direkt Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, Akbank'ın Ripple ile işbirliği kapsamında blockchain teknolojisi kullanılarak Santander UK ile yapılan para transferinin yakın dönemde diğer ülkeler ile de yapılacağını söyledi. BloombergHT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Ulutaş, blockchain altyapısı ile İngiltere ile para transferlerini başlattıklarını, çok yakında bu işlemlerin ABD ve İspanya ile de yapılacağını söyledi. Ulutaş, hedeflerinin bu teknolojiyi Türkiye'nin ticaretinin yüksek olduğu ülkelere hızla yaymak olduğunu söyledi. Bir çok müşterilerinin blockchain ile para transferini hiç bir masraf ödemeden yaptıklarının belirten Ulutaş, "Biz aslında şu an biz müşterilerimizin deneyimlemesi için ücret almıyoruz ama bu teknoloji diğer klasik gönderme yöntemlerinden çok çok daha ucuz. Hızı da çok yüksek. Normalde günler sürebilen yurtdışı para gönderme işlemi blockchain ile yaklaşık 8 saniye sürüyor" diye konuştu.  

 

'İŞİN TEKNOLOJİK KISMI KOLAY, AĞIN YAYGINLAŞMASI ÖNEMLİ'

Blockchain altyapısı ile para transferinde işin teknoloji kısmını çözmenin kolay taraf olduğunu ancak ağı yaygınlaştırmanın daha zor olduğunun altını çizen Ulutaş, "Yeni bir şey olduğu için ve dünyada bankalar buna yavaş yavaş artık bağlanmaya başladığı için biraz da uzun bir yol oldu" dedi. Bankacılılığın yavaş yavaş bir dönüşüm geçirdiğinin altını çizen Ulutaş, "Eskiden bankaların müşterilere hizmet verdikleri kanalları, arkada o hizmetleri verdikleri ürünler ve arakada bunları çalıştırdıkları yapılar hepsi bir bütün olarak vardı. Dünya yavaş yavaş bu üç parçanın bir birinden ayrışmasına doğru gidiyor. Bunu destekleyen açık bankacılık gibi hem regülatif değişiklikler var. Aslında olan şey, müşteriye hizmet veren şey bir banka kanalı olmayabilir veya bir banka kanalında birden çok bankanın ürünleri satılabilir. Arkadaki bütün bu altyapıyı işleten başka bir kurum olabilir gibi, tamamen bir birinden ayrılmış ve her işi iyi yapanın o alanda çalıştığı o alanda bir yapıya doğru yavaş yavaş gidiyoruz" diye konuştu.

'BANKALARIN MÜŞTERİLERİN EN ÇOK OLDUĞU YERDELER'

Bankaların müşterilerin en çok hayatını geçirdiği yerde olmak istediğini kaydeden Ulutaş, müşterilerin de hayatını artık daha çok dijital platformlarda geçirdiğinin altını çizdi. Müşterilerin çok büyük bir oranda dijital dünyaya doğru kaydığını belirten Ulutaş, Akbank Direkt Bankacılık'ın müşteri işlemlerinin yüzde 96'sını yaptığını, yalnızca dijital diye bakıldığında da bu oranın yüzde 87'lere yaklaştığını söyledi. Müşterilerin dijitalde olduğunu ve kendini de orada rahat hissettiğini ifade eden Ulutaş, regülatörün de bununla ilgili düzenlemeler yaptığını kaydetti.     

 'KİMSENİN TEKNOLOJİ YATIRIMINI KISMA GİBİ BİR LÜKSÜ YOK'

  İçinden geçilen dönemde hiç kimsenin teknoloji yatımını kısmak gibi bir lüksünün olmadığını kaydeden Tolga Ulutaş, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte ilerleyen dönemde bankalarda da başka kurumlarda da bu yatırımı yapanlar ve yapamayanların ciddi bir ayrışmaya gideceğinin altını çizdi. Ulutaş, konvansiyonel yöntemlerle kimsenin artık ne bankacılık ne de başka bir şey yapma şansının kalmayacağını sözlerine ekledi. Ulutaş, banka olarak teknoloji yatırımlarında hiçbir kesinti yapmadıklarının altını çizdi.