Advertisement

Önceki yazılarda Dövizdeki gerilemenin sebeplerini ve henüz sert düşüş gerçekleşmemişken olası devam yollarını tartışmıştık. Ayrıntılı sebepler ve kısa vadeli fiyat dinamiğine ilişkin fikirleri orada bulmak mümkün.

Bu konudaki fikirleri bazı sac ayaklarına oturtmak gerekirse;

* Fed'in faiz artışını erteleyeceği

* Çin'deki problemlerin akut kısmının (en azından kısa vadede) geride kalacağı

* Türkiye genel seçimleri sonrasında, oldukça sıkı bir dayak yemiş TL varlıkların pozitif tepki vereceğibeklentileri öne çıkıyordu.

Bunlar arasında iki kutucuğa 'tik' atıldı. Çin'de açıklanan büyüme yüzde 7'nin hemen altında, PMI verileri makul bir büyümeye işaret ediyor ve piyasa dalgalanması sonrasında sistemik kriz yaratacak büyüklükte bir batık haberi duymadık. Yani Çin kısa vadede stabilize olmuş görünüyor.Türkiye'de ise seçimler yapıldı. Bu bile başlı başına, bir riskin ortadan kalkması demekti. Ki seçim sonuçlarından gelebilecek iki olumlu senaryodan birinin realize olması da diğer önemli etken.Son kutucuktaki 'tik' ise biraz bulanık.

Fed her ne kadar faiz artışını ertelemiş olsa da Aralık hala masada ve Çarşamba'dan itibaren gelecek ABD makro verileri hala birer risk unsuru. Ancak zayıf bir tarım dışı istihdam endişeleri silebilir.Alt alta yazıldığında daha önce masada gördüğümüz tüm şartların biraraya gelebildiğini ve ralliye imkan tanıdığını görüyoruz. 3 liranın üzerinden başlayan hareket Pazartesi sabahı 2,75'li seviyelere kadar vardı. Eylül ayında 3,27'yi  test eden sepet kur ise 2,90'a kadar dayandı. Böylece Haziran seçimlerinden sonra görülen seviyelere kavuşmuş olduk. 2003 seviyelerini zorlayan reel efektif döviz kuru da tahminen gördüğü bu düşük seviyeden zıplayacak.