Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Kızılayı'nın, depremin yaşandığı Van'a toplam bin 500 ünite kan gönderildiği, stoklarda hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kanın da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır bekletildiğini belirtildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucu yaralanan ve enkaz altından çıkarılan afetzedelerin en yakın hastane ve sağlık merkezlerinde tedavi altına alındığı anımsatıldı.

Türk Kızılayı'nın da afetzedeler için ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye en yakın kan merkezlerini alarm durumuna geçirdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Depremin meydana geldiği bölgeye yakın olan Türk Kızılayı Kan Merkezleri'nden yaralılar için gerekli kan ürünleri ilgili hastanelere ulaştırılıyor. İlk etapta sağlık kurumlarına Erzurum, İzmir ve Ankara Bölge Kan Merkezleri'nden toplam bin 500 ünite kan gönderildi. Gönderilen kanların içinde negatif kan sıkıntısı bulunmuyor. Türk Kızılayı stoklarında hazır bulunan muhtelif kan gruplarından 18 bin ünite kan da ihtiyaçlar doğrultusunda hazır olarak bekletiliyor.

Bölgedeki tüm hastaneler ile iletişim haline geçilerek her türlü kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanacağı bilgisi verildi. Bölgeye en yakın konumda olan Van ve Erzurum Bölge Kan Merkezi'nde hazır bulunan 3 bin ünite kan da ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili hastanelere gönderilecek.''

Açıklamada, kan bağışlamak isteyen tüm vatandaşların Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezleri'ne başvurabilecekleri belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Depremde, Van, köyler ve Erciş'te toplam 239 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1300 civarında yaralımız vardır'' dedi.

Atalay, ''Ulaşılmadık bir yer kalmamıştır. Van, köyler ve Erciş... Depremden yıkılmış, bütün enkazlara ulaşılmıştır. Şu anda köylerle ilgili net bilgi vardır. Akşamdan itibaren köylere de çadır ve battaniye gönderdik. Çadır, ısıtıcı ve battaniye konusunda bugün itibarıyla hiçbir eksik kalmayacak. Deprem ve hasarıyla, yaralılarla ilgili çok organize, sistematik, devletin bütün imkanlarını buraya taşıyoruz'' dedi.

-AFAD: 213 yurttaş hayatını kaybetti, 970 bina yıkıldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 11.00 itibarıyla 213 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bin 150 vatandaşın yaralı olduğunu ve 970 binanın depremde yıkıldığını bildirdi.

AFAD tarafından Van'daki depremle ilgili yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Başkanlığımızca Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira Acil Yardım Ödeneği gönderilmiştir. 45 il ve 37 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 10 Türk Hava Yolları ve 16 askeri olmak üzere toplam 26 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etmiştir. Ayrıca, çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirilmiştir. 3 adet askeri kargo uçağı da personel ve malzeme transferi yapmak üzere, Ankara-Van arasında ulaşım zinciri oluşturulmuştur. Bölgeye toplam 2 bin 398 arama-kurtarma personeli, 680 sağlık personeli, 12 arama köpeği, 355 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 108 ambulans, 30 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 6 bin 377 çadır, 16 bin 888 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 064 gıda kolisi, 21 seyyar mutfak, bin 719 mutfak seti, 3 bin 812 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 500 kumanya gönderilmiştir. 2 adet askeri kargo uçağı ile arama-kurtarma araçları, çadır ve gıda malzemesi gönderilmektedir.

Bölgeye gönderilen arama-kurtarma, ilkyardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere Başkanlığımızca; Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. İlgili bakanlıklar; arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.''

-Yurttaşlar yardım için otogarlara koşuyor

Vatandaşlar ve yardım kuruluşlarının, Van'a battaniye ve giyecek malzemesi göndermek için otogarlara akın ettiği bildirildi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen 7,2'lik depremin herkesi üzdüğünü söyledi.

Yardım kuruluşları ve hayırsever vatandaşların kilometrelerce uzaktaki Van'a destek için adeta seferber olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Adeta otogarlara akın var. Battaniye ve giyecek malzemeleri, otogarlara getiriliyor. Otobüslerde yer olduğu ölçüde Van'a bu malzemeler gönderiliyor'' dedi.

Erdoğan, Van'daki otobüs firmalarının yolcu taşımada çok yoğun olduğunu belirterek, ''Van'da soğuk çok etkili. İnsanlar sokakta ya da çadırda kalmaktansa yakınlarının yanına gitmeyi tercih ediyor. Bu yüzden otobüsler Van'dan sürekli yolcu taşıyor. İstanbul, Bursa, Ankara'ya kadar yolcu getiriyorlar'' diye konuştu.


-Nevşehir'den 13 kişilik kurtarma ekibi deprem bölgesine gitti

Nevşehir'den 13 kişilik 2 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) deprem bölgesine gitti.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, dün Van'da meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere Nevşehir'den 2 UMKE ekibi bölgeye sevk edildi.

Sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerinden oluşan 10 sağlık personeli ve biri uzman olmak üzere 3 doktordan oluşan UMKE ekibi ile bir 112 ekibi bölgeye gitti.

Ekiplerin Nevşehir Sağlık Müdürlüğüne ait 2 UMKE aracı ve 1 ambulansla Van'a ulaştığı belirtildi.

-Elazığ Valiliği yardım kampanyası başlattı

Elazığ Valiliği, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle yardım kampanyası başlattı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Elazığ Valiliğinin Van'daki deprem felaketi nedeniyle yardım kampanyası başlattığı belirtildi.

Ayni ve nakdi yardımların tek elden yürütülmesi için belirtilen hesap numaralarına nakit yardımların yapılması istenen, ayni yardımlar için ise il özel idaresi deposunun tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, yardımda bulunulacak hesap numaraları ile ayni yardım için temas kurulacak kişi ve telefonlar şöyle sıralandı:

''Ziraat Bankası Elazığ Şubesi Şube Kodu: 0186

TL Hesap No: 54064793-5022 IBAN No: TR170001000186540647935022

USD Hesap No: 54064793-5023 IBAN No: TR870001000186540647935023

EURO Hesap No: 54064793-5024 IBAN No: TR600001000186540647935024

-Muş'tan deprem bölgesine yardım ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildi

Muş Valisi Ali Çınar, depremin meydana geldiği Van'a yardım ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi.

Vali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin il merkezinde ve ilçelerinde hissedildiğini ancak Muş'ta can kaybı olmadığını ifade etti.

Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesi ve Adıvar köyündeki camilerin minarelerinin yıkıldığını, bazı iş yerleri ile evlerin duvarlarında çatlaklar meydana geldiğini belirten Çınar, şunları kaydetti:

''Deprem bölgesinden ilimize sevk edilen yaralıların en seri şekilde ilimizdeki hastanelere ulaşabilmeleri için ilgili güzergahta gereken tedbirler alındı. Deprem bölgesine 500 çadır, 500 battaniye, Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı tam donanımlı 3 arama kurtarma ekibi ile Muş Dağcılık ve Spor Kulübüne bağlı 1 gönüllü ekip dün saat 14.30 itibarıyla deprem bölgesine sevk edildi. Şu an 23 personelimiz bölgede faaliyetlerini sürdürmektedir. Van Afet Yönetim Merkeziyle yapılan görüşmeler sonucu, ihtiyaç duyulan araç ve iş makinesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla kamuya ait 3 iş makinesi, 4 kamyon, 1 loder, 4 çek treyler, 3 pikap, 1 itfaiye aracı, 9 ambulans, 1 seyyar jeneratör aracı ile özel sektöre ait 4 ekskavatör, 7 kamyon, 4 çek treyler ile Sağlık Müdürlüğüne bağlı 3 uzman doktor ile Muş Emniyet Müdürlüğüne bağlı 1 emniyet amiri ve 29 polis memurunun bulunduğu toplam 41 araç ve 96 personel afet mahalline sevk edildi.''



-TTK'dan deprem bölgesine giden 41 kişilik ilk ekip kurtarma çalışmalarına başladı, 50 kişilik ikinci ekip de Ankara'dan Van'a uçakla hareket edecek

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) deprem bölgesine giden 41 kişilik madencilerden oluşan ilk ekip kurtarma çalışmalarına Van'ın Erciş ilçesinde başladı, 50 kişilik ikinci ekip de Ankara'dan Van'a uçakla hareket edecek.

AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kurumun aralarında mühendis, teknisyen ve madencilerin bulunduğu 41 kişilik arama kurtarma ekibi, deprem bölgesinde sabah saatlerinde kurtarma çalışmalarına başladı.

Ankara'ya ulaşan 50 kişilik ikinci ekibin de uçakla Van'a hareket etmek için havaalanında beklediği bildirildi.



-1999 depremlerinin kahramanları

Göçük ve enkazlara yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla giren yüzlerce madenci, enkaz içinde ilerleme, gazlı ortamlarda emniyet tedbirleri alma ve çalışma yetenekleriyle 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde önemli görevler üstlendi.

TTK'da çalışan ve kazma ile küreğin yanı sıra tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle 1999'daki depremlerde 103 kişiyi enkazdan kurtaran madenciler, 624 kişinin cesedini çıkardı.

Afetler sonrası yapılan değerlendirme çalışmalarında madencilerin özellikleri şöyle belirlendi:

Göçük altında kalen madencinin, en kısa sürede ve kendi arkadaşı tarafından kurtarılması kentte yaklaşık 150 yıldır yapılan madencilikte gelenek haline gelmesinden dolayı madencilerin bu zorunluluğu ''onun yerinde ben de olabilirdim, aynı şeyi benim için yapardı'' şeklinde algılamaları, yer altının mutlak karalığında ve yalnızlığında çok çabuk karar verme ve uygulama yeteneğine sahip olmaları, göçükte kalan kazazedeye uzun süre dar ve kapalı alanlarda çalışmanın verdiği alışkanlık ve canlıya duygusal olarak yönelme dürtüsüyle en kısa yoldan giderek genellikle 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan ulaşabilmeleri, kurtarma çalışmaları sırasında öncelikle kendilerinin yeni oluşacak göçükten koruyabilecek ağaç tahkimat yapabilme yetenekleri, fiziksel özellik olarak çok zor şartlarda uzun süre çalışabilmeleri.

TTK yetkilileri, depremde ilk 3 günün önem taşıdığını, 1999 depremlerinden sonra 388 bin dolarlık acil durum ekipmanı satın alınan TTK'da madencilerin olası afetlere periyodik eğitimlerle hazır tutulduğunu kaydetti.