Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi hükümetlerinin bölgedeki borç krizinin çözümüne ilişkin artırmasıyla Döviz stratejistleri euro-dolar paritesindeki tahminlerini azaltmayı sonlandırdı; traderlar da euronun düşeceğine yönelik pozisyonlarını azalttı.

12 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan analistler, euro-dolar tahminlerini 1.43 dolardan 1.35 dolara düşürmüşlerdi. Euro/Dolar paritesi tahminleri o günden bu yana 1.34-1.35'lerde seyretti. 21 Ekim'de dolar karşısında 1.3896 seviyesinden kapanan euro, Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Endeksi'nce takip edilen paraların sepeti karşısında, 12 Eylül'de kaydetmiş olduğu geçtiğimiz ayki düşüğünün yüzde 2.5 üzerinde fiyatlanıyor.

Başta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bölgedeki borç krizini çözemeyeceğine dair düşüncelerden kaynaklanan endişelere rağmen, günlük 4 trilyon dolar işlem hacmi olan döviz piyasası, euro için en kötünün geride kalmış olabileceğinin sinyalini veriyor.

23 Ekim Pazar günü bir araya gelen liderler bölgedeki bankaların desteklenmesine yönelik planların taslağını çıkararak, kurtarma fonunun genişletilmesinde Avrupa Merkez Bankası'nın kasasından yararlanılması seçeneğini ortadan kaldırdı.

Liderlerin Euro Birliği'ni destekleyeceklerine dair net bir sinyalin olduğunu, bu sebeple euronun da değer kaybetmesine izin verilmeyeceğine dikkat eken Insight Investment Management Ltd.'ın döviz yönetimi müdürü Dale Thomas, yakın vadede euronun değerlenebileceğini öngördü.

Opsiyon traderlarının da euronun düşeceğine yönelik pozisyonları azaldı. Traderlar, euroyu dolara karşı satma hakkı için, alma haklarından yüzde 3.42 daha fazla ödüyor. Aynı zamanda 1 aylık 25-delta risk dönüşümü oranı da 6 Eylül'de kaydettiği rekor seviyesi olan 4.03'tan daha yakın seyrediyor.