Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni, Amerikalıların istihdam ve gelir görünümlerinin olumsuz etkilenmesi ile birlikte, Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşerek, ekonominin resesyonda olduğu Mart 2009 döneminden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

New York merkezli özel sektör araştırma grubu Conference Board'un açıkladığı Tüketici Güveni Endeksi Ekim ayında 39.8 seviyesine indi. Bu veri, Eylül ayında revize edilmiş rakamla 46.4 seviyesinde gerçekleşmişti. BU rakam, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin en kötü tahmininin de altında gerçekleşti. Ekonomistler bu verinin 46 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.

İstihdamdaki sınırlı artış, konut değerlerindeki kötüleşme ve AVrupa borç krizi tüketicilerin bekleyişlerini olumsuz etkiledi.

Dallas'ta Comerica Inc. başekonomisti Robert Dye, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İstihdam ve konut piyasasındaki olumsuz seyr ve Avrupa'daki kargaşa güvenin düşmesine neden oldu," dedi ve "Tüketiciler sıkıntılı durumda ve tüketici harcamaları ekonominin ileri gitmesine öncülük etmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 76 ekonomistin tahminleri 42.5 ile 52 arasında gerçekleşti. Endeks, Haziran 2009'da sona eren 18 aylık resesyon döneminde ortalama 53.7 seviyesinde kaldı.