Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümünde anlaşması ve ABD ekonominisin 3. çeyrekte bu yılın en hızlı büyümesini kaydetmesiyle Asya'daki ihracatçıların görünümü yükseldi; Asya Borsaları değerlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 4 yılın en büyük haftalık kazancına işaret etti.

Satışlarının yüzde 83'ünü yurtdışında gerçekleştiren Japonya'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Honda Motor Co., ABD'de hanehalkı harcamalarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yüzde 4.1 değerlendi. Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Avrupa'dan gelen açıklamaların, küresel finans sistemine ilişkin endişeleri gevşetmesiyle yüzde 2.9 primlendi. Avustralya'nın 1 numaralı maden şirketi BHP Billiton Ltd., metal ve ham petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1.8 artış kaydetti.

Tüketici harcamalarının ABD'nin ekonomik büyümesine çok fazla katkı sağladığına ve stok yatırımlarının düştüğüne dikkat çeken Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, bunun iyi bir büyüme olduğunu söyledi. Hamasaki, risk iştahının Avrupa'nın borç krizinin çözümü konusunda attığı adımların risk iştahını da yukarı çekeceğini ve hisselerin sıçramanın ardından güçlü olacağını öngördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 kazançla 125.30 puana yükseldi. Endeks bu hafta yüzde 8.1 değerlenerek, 24 Ağustos 2007'den bu yana en büyük haftalık kazancına işaret etti. Asya Pasifik Endeksi'nde yer alan 10 sektörün hepsinde artış görüldü.