Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son 10 yılın en büyük kazançlarına işaret eden ABD hazine kağıtları, ABD'nin sivil savaş yıllarından bu yana ilk kez 30 yıldır hisselerden daha çok getiri sağladı.

Bianco Research'ün başkanı Jim Bianco, uzun vadeli hazine kağıtlarının son 30 yılda ortalama yıllık 11.5 getiri sağladığını, bu rakamın S&P 500'de yüzde 10.8'lerde seyrettiğini söyledi. Lehman Brothers'ın Eylül 2008'deki iflası yatırımcıları tahvillere yönlendirerek, şirket kazançları sebebiyle hisselerin daha çok getiri sağladığı görüşünü de sonlandırdı.

ABD'de yıllık yüzde 1.5'larda seyreden çekirdek enflasyon, Fed'in gecelik faizlerini 2013'e kadar sıfıra yakın tutma kararı, büyümedeki yavaşlama ve küresel kredi krizinin başından bu yana görülen en yüksek tasarruf oranları tahvilleri bu yılın en iyi varlığı hâline getirdi. Uzun vadeli yatırımlarla tahviller yalnızca hisse senetlerinin önüne geçmedi, aynı zamanda Bill Gross'tan Meredith Whitney ve Nassim Nicholas Taleb'e kadar birçok tahvil fonu yatırımcısını da haksız çıkardı.

Tahvillerin, hisselerin bir nesil uzunluğundaki sıradışı performansının, birçok kişinin haksız çıktığı en büyük yatırım olduğunu söyleyen Bianco, hisselerin daha fazla getiri sağlayacağına ilişkin kökleşmiş düşüncenin de böylece sonuna gelindiğini belirtti.