Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyonun yavaşlaması ve İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin istifası piyasaları olumlu etkiliyor.

Bu gelişmelerin etkisi ile hisse senetleri yükselişi üçüncü güne taşırken, baz metaller değer kazandı. ABD endeks vadelileri düşerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:06'da yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, dünkü yüzde 1.2'lik yükselişin ardından yüzde 0.5 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi üç baz puan düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düştü. Kore para birimi won, Kore'de işsizlik oranının düşmesinin ardından üç günde ilk kez değer kazandı. Nikel ve kalay metallerinin her biri yüzde 1.1 yükselirken, Brent türü ham petrol yükselişini beşinci güne taşıdı.

Çin'de tüketici fiyatları enflasyonu, Eylül ayındaki yüzde 6.1 seviyesinden Ekim ayında yüzde 5.5'e yavaşlarken, üretici fiyatları ekonomistlerin tahminlerinden daha düşük çıktı. Enflasyondaki bu yavaşlama, hükümete ekonomiyi soğutmak için aldığı tedbirlerde gevşemeye gitme fırsatı sağlayabilir. İtalya'da Berlusconi, ülke tahvillerinin faizinin euro döneminin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, gelecek hafta parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylaması sonrası istifa edeceğini kaydetti.

Citigroup Inc.'nin Hong Kong ofisinden şef Asya stratejisti John Woods, "Şimdi enflasyonun gevşemekte olduğunu görüyoruz. Bu durum, Asya merkez bankalarının daha fazla büyüme yandaşı stratejiye geçebileceğini işaret ediyor," dedi ve "Piyasalar, Avrupa'da siyasi belirsizliklere yönelik kısa vadeliçözümleri olumlu karşılayacak" değerlendirmesinde bulundu.