Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Lagarde: Ufukta kara bulutlar dolaşıyor

Lagarde: Ufukta kara bulutlar dolaşıyor

  • IMF Başkanı Lagarde, küresel ekonominin ''kayıp on yıl'' riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu

Giriş: 09 Kasım 2011, Çarşamba 18:33
Güncelleme: 09 Kasım 2011, Çarşamba 18:35

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin ''kayıp on yıl'' riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Çin'i ziyaret eden Lagarde, başkent Pekin'de düzenlenen finansal forumda yaptığı konuşmada, Avrupa'nın borç krizinin küresel ekonomiyi ''kayıp on yıla'' sürükleme riski taşıdığını ve zengin ülkelerin büyümenin ve güvenin sağlanmasının yükünü omuzlaması gerektiğini söyledi.

Avrupa'nın Yunanistan için kurtarma paketi destekleme planlarını doğru yönde atılmış adım olarak değerlendiren, ancak güvenin kazanılmasında daha fazlasının yapılmasına ihtiyaç olduğuna işaret eden Lagarde, küresel ekonomi için görünümün halen tehlikeli ve belirsiz kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Lagarde, ''Cesur olmazsak ve birlikte hareket etmezsek küresel ekonominin aşağı yönlü belirsizlik döngüsü, finansal istikrarsızlık ve küresel talebin muhtemel çöküşü riskine koştuğu fikrindeyiz. En nihayetinde zaten bazı yorumcuların kayıp on yıl olarak adlandırdığı riski yönetebiliriz'' diye konuştu.

Euro Bölgesi borç krizinin yayılması ile yüksek işsizlik oranı ve büyümeyi desteklemekle mücadele eden ABD ekonomisindeki yavaşlama kaygıları birlikte düşünüldüğünde bunun küresel ekonomi için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Lagarde, ''Ufukta kara bulutlar dolaşıyor. Özellikle Avrupa Birliği ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerde kara bulutlar dolaşıyor'' dedi.

-Hataya yer yok-

Asya ekonomilerinin göreli olarak güçlü olduğunu, ancak herhangi bir fırtınaya hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Lagarde, ''Asya, dünyanın geri kalan bölgelerindeki sorunlardan muaf değil. Hataya yer yok'' ifadesini kullandı.

Çin'in ihracata dayalı büyüme politikalarını değiştirmesi, uzun vadeli büyümeyi sürdürmesi ve ekonomisini yeniden dengelemesi için iç talebi desteklemesi gerektiğini vurgulayan Lagarde, Pekin yönetiminin, içerde talebi desteklemek adına para birimi yenin daha fazla değerlenmesine izin vermeye ihtiyacı bulunduğunu sözlerine ekledi.