Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin yayılması ve Çin'de kötü tahvillerin arttığına dair endişelerin tırmanması, Asya Borsalarını 6 haftanın en düşük seviyesine geriletti. Metaller düşüşe geçti; Güney Kore wonu da değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.7 düşüşle, üçüncü haftasını da ekside tamamladı. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, endeksin dün yüzde 1.7 değer kaybetmesinin ardından bugün çok değişiklik göstermedi. Bakır yüzde 0.5, nikel ve çinko yüzde 1 düştü. Güney Kore wonu, Asya paralarının Eylül'den bu yana en kayıplı haftasına yönelmesiyle yüzde 0.5 zayıfladı. Dün 100 doların altına gerileyen petrol de yüzde 0.2 kayıpla 98.63 dolar seviyesine düştü.

Fransa ve İspanya'nın 11.6 milyar euro borçlandığı tahvil ihalelerinde iki ülkenin borçlanma maliyetleri yükseldi. Çin Bankacılık Düzenleme Kurulu geçtiğimiz hafta bankalara, satışların hız kesmesiyle imar şirketlerinin kredilerinin düşebileceğini söyledi. Bugün açıklanan verilere göre, Çin'de konut fiyatları Ekim'de 70 şehrin 33'ünde düşüş kaydetti.

Foundation Asset Management Ltd.'ın yatırım müdürü Michael Liang, temel sorunun hâlâ Avrupa'daki borç krizi ve liderlerin sorunu çözme konusunda başarısızlığı olduğunu söyledi. Liang, Çin'deki emlak raporunun da yatırımcıların dikkatini çektiğini, Çin'deki düzenleme kurumunun bankacılıktaki riskleri hatırlatmış olduğunu belirtti.

Çin'de emlak fiyatlarında görülen düşüş, hükümetin emlak kredilerini azaltmaya yönelik adımlarını genişletmesinden bu yana en kötü performansa işaret etti.