Gözler son kurbanda
İspanya'nın Başbakanı Zapatero'yu borç krizi nedeniyle gergin bir haftasonu bekliyor
Borç kriziyle ikinci dünya savaşından bu yana en zor günlerini geçirdiği artık tartışma konusu olmayan Avrupa'da, gözler İspanya'ya çevilirken, haftasonu kurulacak seçim sandıklarıyla bir başbakan daha kariyerinde tatsız gerçeklerle yüzleşmek üzere. Zapatero'yu keyifsiz bir haftasonu bekliyor olabilir.
2009 yılından bu yana pek çok Avrupa ülkesinde görev yapan başbakanların bugün olmadığı gözönüne alınırsa, İspanya'da son yoklamalarda partisi muhalefetin gerisinde olan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, Avrupa Sonbaharı'nın yeni kurbanı olabileceği konusunda piyasalar hemfikir ancak, piyasalar bunun son olmayacağının da farkında...
Krizin daha hacimli ekonomilere bulaşabileceğinin konuşulmaya başlanmasıyla isimleri fısıldanan ülkeler arasında yer alan İspanya Avro Bölgesi'nin dördüncü ekonomisi konumunda.
Ancak bütçe açığının mille gelire oranının yüzde 9,5'lerde olduğu, cari açığı milli gelirin yüzde 15'lerini bulan, ciddi işsizlik sorunu yaşayan ve dün yapılan 10 yıllık tahvil ihalesinde borçlanma maliyeti yüzde 7 sınırına yaklaşan İspanya'da artık koltuk değişimi kimseyi şaşırtmayacak.
İspanya Hazinesi dün gerçekleştirdiği ihalede borçlanma maliyetleri Eylül 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İhalede getiri oranı yüzde 6,97 ile bir önceki ay düzenlenen ihalenin de (%5,43) 150 baz puan üzerinde gerçekleşti ve 3,56 milyar avro borçlanıldı.
İkincil piyasada da 10 yıllık getiriler yükselişini sürdürdü: Gün içinde yüzde 6,81;i test eden getiriler kapanış itibariyle günü yüzde 6,52'den tamamladı. Getirilerin Almanya'nın benzer vadedeki getiri ile arasındaki faiz farkı da 474 baz puana ulaştı.
Sosyalist Başbakan Zapatero'yu, Yunanistan ve İtalya'daki mevkidaşlarının ardından krizin yerinden ettiği başbakanlar listesine en yakın aday olarak acılı bir haftasonu bekliyor olabilir. Zira ülkede pazar günü yapılacak seçimlerde, rakip partinin iktidara gelmesi bekleniyor.
Büyümenin durduğu ve bölgenin en yoğun işsizlik sorunu yaşanan ülkesinde, kamu borçları, bankacılık da diğer sorunlar olarak öne çıkıyor.
İşsizlik oranı yüzde 20'yi geçen ve bunun yüzde 45'inden fazlasının gençlerden oluştuğu ülkede, hane başına düşen gelir de 2010 yılına oranla yüzde 4,4 oranında geriledi.
Resesyon tehlikesi ile karşı karşıya olan İspanya'da halk iktidar değişikliği talebini gizlemezken, kamuoyu yoklamalarına göre, muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi (PP) seçimden zaferle çıkacak.