Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda endişeleri tırmandıran İspanya ve İtalya'da borçlanma maliyetlerinin düşüşe geçmesiyle, ABD endeks vadelileri değer kazandı. Vadeli kontratlar, 2 gündür satış ağırlı seyreden S&P 500 Endeksi'nde sıçrama olabileceğinin sinyalini vermiş oldu.

Aralık teslimatlı S&P 500 vadeli kontratları, önceki 2 günde toplamda yüzde 3.3 değer kaybetmesinin ardından bugün yüzde 0.5 kazançla 1,221.3 puana yükseldi. Dow Jones Endeks Vadelileri de yüzde 0.4 artışla 11,789 puana çıktı.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta 5. kez İtalya ve İspanya'nın tahvillerini satın alacağının söylenmesinin ardından bu iki ülkedeki tahviller yükselişe geçti. 10 yıllık İtalyan tahvilinin getirisi 10 baz puan düşüşle yüzde 6.74'e gerilerken, 10 yıllık İspanyol tahvilinin faizi de 11 baz puan gerileyerek yüzde 6.77 oldu.

Piyasa oyuncularının Avrupa Merkez Bankası'nın hamlelerini artırmasını beklediğini söyleyen Londra'daki Barclays Wealth'in Döviz stratejistlerinden Henk Potts, "AMB'den farklı miktarlarda alımlar gördük ve bunlar tahvil faizlerinin düşüşünde etkili oldu; ancak piyasalardaki endişeleri gidermek için bu yeterli değil" dedi.

New York Borsası, borçlanma maliyetlerindeki artışın Avrupa'daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişeleri artırmasıyla dün 1 ayın en düşük seviyesine geriledi ve S&P 500 Endeksi 100 günlük hareketli ortalamasının altına geriledi. Hisse senetlerindeki düşüşte, ABD'li yasa koyucuların 23 Kasım'a kadar bütçe açığının azaltılmasına ilişkin bir plan açıklayamayacağının speküle edilmesi de etkili oldu.