Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları dolardaki yükselişle geriliyor. Euro bölgesi liderleri bölgedeki krizi durdurmak için mücadele ederken dolar, euro karşısında yedi haftanın zirvesine çıktı. Genelde Amerikan para biriminin aksi yönünde hareket eden altın ikinci haftalık düşüşüne ilerliyor. IMF'nin verilerine göre, Rusya, Kazakistan, Kolombiya, Belarus ve Meksika Ekim ayında rezervlerine 1.38 milyar dolar değerinde 25.7 ton altın ekledi.

Standard Bank analisti Marc Ground bugünkü bir raporunda, "Değerli metaller yeniden yükselişe geçen dolar karşısında düşüyor. Hala fiziki talebin düzeldiğini görmedik. Talep genelde 1,650 dolar/ons seviyesinde oluşuyor, bu durumda da aşağı yönlü baskı sınırlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Şubat vadeli altın kontratının ons fiyatı New York Comex'te yüzde 1'lik gerilemeyle 1,681.20 dolar oldu. Altın fiyatları bu hafta yüzde 2.6 değer yitirdi. Spot altın Londra'da 1,677.75 dolardan işlem gördü. ABD'de dün piyasalar Şükran Günü nedeniyle kapalıydı.

11. yılında da değerlenen külçe altının ons fiyatı 6 Eylül'de 1,923.70 doları görerek yeni bir rekora imza atmıştı. Bloomberg verilerine göre ETP destekli altın varlıkları 23 Kasım'da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,350.8 tona çıkmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bölgedeki borçlanma maliyetlerini düşürmek için çözüm olarak görülen ortak tahvil fikrini reddetmişti. Öte yandan bugün Roma'da konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn bölgedeki mali krizin çekirdek ülkelere de yayılmaya başladığını bildirdi.