Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'nin İtalya'ya yüklü miktarda yardımda bulunacağı haberlerinin ardından ABD'de haftasonu satış rakamlarının yüz güldürmesi ile moral bulan bakır tırmanışa geçti. Alüminyum ve nikel de değer kazandı.

Londra Metal Borsası'ndaki 3 ay vadeli bakır kontratı 14 ekimden beri en iyi kazancını elde ederek yüzde 3.5 kadar tırmanışla 7,480 dolar a yükselirken Şangay'da yerel saat ile 13.03'te 7,414 dolardan işlem gördü. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki şubat teslimli bakırın tonu sabah seansında yüzde 3.1 artışla 55,230 yuandan (8,656 dolar) kapandı.

İtalyan La Stampa gazetesi IMF'nin borç batağındaki İtalya'ya 600 milyar euro (794 milyar dolar) vermeye hazırlandığını yazdı. Gazetenin kaynak göstermeden sunduğu habere göre para, İtalyan Başbakan Mario Monti'ye reformlarını uygulaması adına 12'den 18'e aya kadar vade ile verilecek.

"IMF'nin İtalya'ya yapacağı yardım haberinin yaydığı iyimserlik endüstri metallerini destekliyor." diyen şangay'daki Minmetals Vadeliler analisti Xiong Dabiao, "Fakat planla ilgili ortada bu kadar belirszilik varken bu haberin yaydığı iyimserlik çok sürmez." yorumunda bulundu.

ABD'deki Şükran Günü haftası perakende satışları ise Ulusal Perakende Federasyonu'nun verilerine göre yüzde 16'lık rekor tırmanışla 52.4 milyar dolar oldu.