Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın bugün düzenlediği tahvil ihalelerinde yine yüzde 7 seviyesinin üzerinde borçlanmasının Avrupa'daki krizin kötüleşeceği endişelerini artırmasıyla New York'ta bakır fiyatları gerileyebilir.

İtalya Hazinesinin toplam 7,5 milyar euro borçlandığı üç tahvil ihracında ortalama faiz oranı yüzde 7,89'la 1997'den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ancak maden şirketleri Anglo American Plc ile Xstrata Plc'nin bazı çalışanları işten çıkarmasının bakır üretiminin düşeceği endişesini tetiklemesiyle düşüşün sınırlı olması bekleniyor. Şili'deki Collahuasi madeninde yetkili sendika başkanı Manuel Munoz, grevlerin bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini belirtti. 

Londra'daki Citigroup'ta analist olan David Wilson, "Piyasa gelecek yıl da dar olacak, bu da destekleyici. Ancak asıl sorun şu: Ne zaman makro problemlerin bittiğini görebileceğiz?" dedi.

Mart teslim bakır kontratı New york Comex'te yüzde 0.8'lik düşüşünm ardından ufak değişimle 3.371 dolar/lb oldu. 3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.7 geriledi ve ton başına 7,443 dolardan işlem gördü.

Euro bölgesi maliye bakanları bugün borç krizini sonlandırmak için kurtarma fonunu kullanma konusunda görüşmelerde bulunacak.