Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni endeksi  Kasım ayında, Amerikalıların istihdam ve gelir görünümlerinin iyileşmesinin etkisi ile sekiz yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gösterdi.

New York merkezli özel sektör araştırma grubu Conference Board2un açıkladığı tüketici güveni endeksi Kasım ayında,Ekim ayındaki 40.9 seviyesinden 56 seviyesine yükseldi ve Nisan 2003'ten bu yana en hızlı aylık artışını gerçekleştirdi.Son dört ayın zirvesine çıkan endeks, Bloomberg News'un anketine katılan tüm ekonomistlerin tahminlerinden daha iyi seviyede çıktı.

İyileşen bekleyişler, perakendecilerin yıllık cirosunun yüzde 40'ını sağladığı tatil alışveriş sezonunda, satışların artmasına yardımcı olabilir. İşsizlik başvurularındaki zalma ve daha düşük akaryakıt maliyetleri, harcamaları ekonominin yüzde 70'ini kapsayan Amerikan tüketicilerinin yükünü hafifletiyor.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc.'den kıdemli ekonomist Ryan Sweet, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Güven için temel göstergeler iyileşiyor" dedi ve "İstihdam piyasası iyileşiyor, enflasyon ılımlı hale geliyor ve ikinci resesyon korkuları bir şekilde azalıyor" dedi.

Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tüketici güveninin Kasım ayında 44 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Ekonomistlerin tahminleri 37 ile 49.6 arasında değişti. Bu endeks, Haziran 2009'da sona eren 18 aylık resesyon boyunca ortalama 53.7 seviyesinde seyretmişti.