Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi ABD ham petrol stoklarının artış kaydettiğinin açıklanmasının ardından petrol, üst üste iki aylık kazancını yarıda keserek kar satışları ile iki haftanın yükseğinden geriliyor.

Petrol vadelileri son üç gündeki yükselişinin ardından yüzde 0.7 değer kaybetti. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklamasına göre stoklar geçtiğimiz hafta 3.44 milyon varil artış gösterdi. Petrol fiyatları ise dün ABD Tüketici Güveninin 8 yılın en büyük yükselişini göstermesi ile Tahran'da İngiliz Büyükelçiliği'nin protestocuların işgaline uğramasının ve Tahrir Meydanı'nda "baltacı" diye adlandırılan protestocuların likit bomba ile kargaşa yaratmalarının ardından artış kaydetti.

"Tahran'da İngiliz Büyükelçiliği'ne saldırılmasının ardından hızlı yükseliş gösteren petrol kar satışları ile geriliyor." diyen Purvin & Gertz Inc kıdemli amiri Victor Shum, "Ortadoğu'daki olaylar ve ABD'den gelen iyi ekonomik verilerle de fiyatlart destekleniyordu fakat API'nin açıkladığı veriler yükseliş trendinin üstüne bir bardak soğuk su döktü." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ocak teslimli ham petrolün varili 71 sent kadar kayıpla 99.08 dolara gerilerken Singapur'da ise yerel saatle 10.54'te 99.16 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün yüzde 1.6 artışla 16 kasımdan beri en yüksek seviye olan 99.79 dolara ulaştı.Fiyatlar bu ay yüzde 6.4 artış gösterirken bir yıl öncesine göreyse yüzde 18 değer kaydetti.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak teslimli brent petrolün varili 38 sent düşüşle 110.44 dolara geriledi. Fiyatlar dün ise yüzde 1.7 artışla 110.82 dolar olmuştu. Avrupalı kontratın Batı Teksas'a farkı ise 11.28 dolar oldu.