Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin PMI Endeksi Kasım ayında 49'a inerken HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi ise 47.7 ile Mart 2009'dan beri en düşük seviyeye indi. Öte yandan dünkü yükselişin yatırımcıları satışa yöneltmesi de metaldeki düşüşte etkili olabilir.

Londra'daki Oriel Securities'de analist olan Charles Cooper, "Emtiaların Çin'de yavaşlayan imalat sanayi ve Avrupa ile ABD'de süren endişelerden negatif olarak etkilenmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Mart teslim bakır kontratı Comex'te ufak değişimle 3.577 dolar oldu. Fiyatlar dün yüzde 5.5 tırmanarak 27 Ekim'den beri en büyük yükselişi kaydetti ve böylece Kasım'daki düşüşünü yüzde 1.6'ya indirdi.

Londra Metal Borsası'nda (LME) 3 ay vadeli bakır ton başına yüzde 0.4 geriledi ve 7,857 dolardan işlem gördü.

Metal fiyatları dün 6 merkez bankasının piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere anlaşması ve Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları indirmesiyle yükselmişti.

LME'de çinko fiyatları yüzde 7.9, nikel yüzde 6.2 oranında tırmandı. Alüminyum fiyatları ise Mart 2009'dan beri en büyük artışı kaydetti.

Frankfurt'taki Commerzbank'ta analist olan Daniel Briesemann, "Dünkü kazançların ardından bugün kar satışları görmek çok da şaşırtıcı değil" ifadesini kullandı.