Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin ülkenin borçlarını azaltmaya yönelik bir tasarı hazırlamasından olumlu etkilendi. Asya hisse senetlerı Ağustos 2007'den bu yanaki en hızlı yükselişini genişletirken, euro ve petrol fiyatları değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçen hafta yüzde 8 arttıktan sonra, Tokyo saati ile 13:11'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Stadnard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3416 dolara çıkarken, yen 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kaybetti. Petrol yükselişini ikinci güne de taşıyarak varil başına 101.48dolara ulaştı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Monti, Euro Bölgesi'nin ikinci en büyük borç yüküne sahip ekonomisi için hazırladığı planı bugün parlamentoya sunacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 9 Aralık'taki zirvede Avrupa liderlerine sunulmak üzere hazırlanacak ve bütçe açıklarına yönelik kuralları daha da sıkılaştıracak plan için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya gelmeyi planlıyor.

Wellington'da ANZ National Bank Ltd.'den piyasa ekonomisi ve stratejisi müdürü Khoon Goh, "Herşey bu hafta önemli şeylerin olabileceğini işaret ediyor" dedi ve "Bu haftanın başlarında, risk iştahının arttığını görmeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı 1,252.90 puana tırmandı. ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti ve bu hareket sonucu 10 yıl vadeli tahvilin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.07'ye çıktı. Bugün açıklanacak olan ABD hizmet sektörü endeksi verisinin son altı ayın en hızlı artışını göstermesi bekleniyor. Verinin bu şekilde çıkması, ekonominin 2011 yılında hızlanmakta olduğunu işaret eder.