Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İtalya Başbakanı mario Monti'nin ülkesinin borçlarını azaltmaya yönelik bir plan hazırlamasının ardından yükseldi. Bunun etkisi ile, gösterge endeks Stoxx Europe 600, Kasım 2008'den bu yanaki en hızlı haftalık yükselişini genişletiyor. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

Banka hisseleri endeksi, UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA ve BNP Paribas SA'nın en az yüzde 3.5 prim yapmalarının etkisi ile, Stoxx 600'deki yükselişe öncülük etti. İskoç fon yöneticisi Aberdeen Asset Management Plc, kar ve satışlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından yüzde 3.7 tırmandı. Dünyanın en büyük işletme yazılım şirketi SAP AG,  SuccessFactors Inc.'yi 3.4 milyar dolar nakit ile satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 1.6 geriledi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Londra saati ile 08:37'de 242.12 puana çıktı ve Euro Bölgesi borç sorununun yoğunlaşacağına yönelik endişelerin azalması ile birlikte bu yılki kayıplarını yüzde 12'ye daralttı. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 yükselerek 1,253.7 puana çıkarken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Nomura Holdings Inc.'den şef küresel stratejist Ian Scott, "
Eğer Euro Bölgesi bütünlüğünü sürdürürse, hisse senetlerinda kayda değer yükselişler olabilir" dedi ve "Resesyondan daha fazlası fiyatlara yansıdı" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi geçen hafta, merkez bankalarının dolar fonlama maliyetini düşürmesi, Çin Merkez Bankası'nın zorulu karşılıkları indirmesi ve borç krizi ile mücadele çerçevesinde Avrupalı merkez bankalarının IMF yoluyla kredi vermesi sonucu 200 milyar euroluk (269 milyar dolar) bir imkan yaratılabileceği haberleri sonucu son üç yılın en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Gösterge endeks, politika yapıcıların sorunu çözeceği beklentilerine bağlı olarak, 22 Eylül'de gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 13 yükseldi.