Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Avrupa'nın borç krizinin tansiyonunun arttığına dair endişeyle akaryakıt talebinin baltalanacağına dair spekülasyonla petrol, New York'ta neredeyse 3 haftanın zirvesinden geriliyor.

Standard&Poor's'un içlerinde Almanya ve Fransa'nın da olduğu 15 euro bölgesi üyesi ülkennin notunu negatif izlemeye aldığını açıklamasının ardından Batı Teksas vadelileri yüzde 0.6 kadar geriledi. Bloomberg'in araştırmasına göre ABD Enerji Bakanlığı'nın yarın açıklayacağı raporda benzin ve distile stokları yükselirken ham petrol stoklarının ise düşüş göstediği görülebilir.

"Piyasa Avrupa'dan gelecek küresel büyüme ile ilgili tavsiyelerin beklentisi içinde." yorumunda bulunan CMC Markets Asia Pacific piyasa baş stratejisti Michael McCarthy, "Brent kontratı ile Batı Teksas kontratının arasındaki fark 9 dolar seviyesinde tutunuyor. Arz hareketli olayların eksikliğinde aradaki farkın kapanıyor olmasını bekleyebiliriz." dedi.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ocak teslimli petrolün varili 61 sent düşüşle 100.38 dolardan işlem görürken Sidney'de ise yerel saatle 14.47'de 100.44 dolar oldu. Petrolün kontratı dün 3 sent artışla 16 kasımdan beri en yüksek seviye olan 100.99 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 12 değer kazandı. 

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak teslimli brent petrolün varili ise 53 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle 109.28 dolar oldu. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 8.84 dolar olurken dün ise bu fark 8.82 dolardı.