Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Almanya, Fransa ve diğer 13 euro ülkesine not indirimi uyarısının ardından Asya Borsaları 7 günden bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Asya borsalarındaki düşüşün etkisiyle, yen, tüm önemli para birimleri karşısında değer kazandı.

Euro Bölgesi'nin GSYH'sının 3. çeyrekte de hızlanma kaydedemeyeceğine yönelik 2. bir tahminin öncesinde yen, euro karşısında 3. gününde de yükseldi. Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının 2. kez faiz indirimine gitmesinin ardından ABD doları ve Japon yeni karşısında geri adım attı. Tayvan doları, bu hafta açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret etmesi beklenen ihracat rakamlarınını öncesinde 3. gününde değer kaybetti.

Risk duyarlılığından ötürü çapraz yen satışlarının görüldüğünü belirten Forecast Pte'nin stratejistlerinden Lee Wai Tuck, S&P'nin uyarısının Avrupa'daki borçlanma maliyetleri ve krizin yayıldığına ilişkin endişeleri artırdığını, bunun da risk iştahını olumsuz etkilediğini söyledi.

Yen, euro karşısında yüzde 0.3 kazançla 104 seviyesine yükselirken, dolar karşısında da 77.82'den 77.78'e çıktı. Euro/Dolar paritesi 1.3372 seviyesinden işlem gördü. Avustralya doları, ABD doları ve yen karşısında yüzde 1'er düşüşle, sırasıyla 1.0173 dolar ve 79.13 seviyelerine geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.5 kayıpla, 25 Kasım'dan bu yana ilk düşüşüne işaret etti.