Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, AMB Başkanı Draghi'nin tahvil alımı spekülasyonlarını ortadan kaldırmasından olumsuz etkilendi

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) krizle mücadele için tahvil alımını artıracağı şeklindeki spekülasyonları ortadan kaldırması uluslararası piyasaları olumsuz etkiledi. Hisse senetleri değer kaybetti ve bunun sonucu Dow Jones Endeksi Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesinden aşağı döndü. Euro düşerken, İspanyol ve İtalyan tahvilleri de geriledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.4 düşüşle, New York saati ile 09:31'de 1,255.76 puan seviyesine indi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 1'lik yükselişini geri verdi ve yüzde 0.5 geriledi. Euro dolar karşısında yüzxe 0.6 düşerek 1.3330 dolar seviyesine geldi. 10 yıl vadeli İtalyan ve İspanyol tahvillerinin faizleri 22 baz puanın üzerinde yükselişler gerçekleştirdi. Emtia fiyatlarını içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.4 düştü ve güniçindeki yüzde 0.9'luk kazancını geri verdi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, erken saatlerde altı baz puan yükselmesinin ardından fazla değişmedi ve yüzde 2.04 seviyesinde kaldı.

Avrupa hisse seentleri ve euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, geçen haftaki konuşması sırasında merkez bankasının ülke tahvillerinin alımlarını artıracağı yönünde bir sinyal vermediğini söylemesinin ardından değer kaybetti. Hisse senetleri ve Avrupa ortak para birimi erken saatlerde, AMB'nin krizle mücadele için üç yıllık sınırsız kredi vereceğini ve teminat kriterlerinin gevşetileceğini açıklamasının etkisi ile yukarı yönde hareket etmişti.

Lisle, Illinois'te Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Kötümserlik, Avrupa Merkez Bankası'nın ülke tahvil alımını artırmayacak olmasından kaynaklanıyor" dedi ve "AMB yetkilileri bankacılık sektörüne geçici çözümler getiriyorlar, ancak burada temel soruna eğilmiyorlar. Zira bazı ülkeler iflasa yaklaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.