Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman ekonomisinde büyüme 2011 yılında, borç krizinin ihracatı olumsuz etkilemesi ile birlikte yavaşladı.

Almanya'da gayrısafi iç hasıla (GSYH), 2010 yılında, 20 yıl kadar önce iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek rakam olan yüzde 3.7 ile büyümesinin ardından geçen yıl yüzde 3 artış gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 27 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre de ekonominin 2011 yılında yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Almanya'da bütçe açığının GSYH'ye oranı ise yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi, yavaşlayan küresel büyüme ve borç krizinden olumsuz etkilelen Euro Bölgesi komşularından gelen talebin düşmesinin ülkenin dış satımını azaltması sonucu yavaşladı. Ancak Almanya,  son 20 yılın en düşük seviyesindeki işsizliğin tüketici harcamalarını desteklemesi ile birlikte halen resesyona girmeyebilir.

Amsterdam'da ABN Amro ekonomisti Aline Schuiling, "Durum son dönemlere doğru bozulmasına karşın, geçen yıl iyi bir yıldı" dedi ve "Sanayi sektörünün ülke borç krizinden olumsuz etkilenmesi ile birlikte, daha güçlü iç talep ekonomiyi çok güçlü bir şekilde daralmaktan kuratarabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya İstatistik Ofisi, iç talebin geçen yıl yüzde 2.1 ile GSYH büyümesinin ardındaki temel faktör olduğunu açıkladı. Özel tüketim geçen yıl yüzde 1.5 büyürken, kamu harcamaları yüzde 1.2 yükseldi. Makina ve fabrika yatırımları yüzde 8.3 arttı.