Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın borç sorunu olan ülkelerini değerlendiren ve bu ay sonunda notlarını kararlaştıracak olan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İtalya'nın ciddi bir şekilde not indirimi riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Risk primini dışarıda tutmanın "güvenilir bir koruma" olduğunu savunan Fitch'in Londra'daki ülke reytingleri müdürü david Riley, şu anda böyle bir durumun olmadığını ve bunun özellikle İtalya için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. Londra'daki konferansta diğer ülkelere de değinen Riley, Fransa'nın ise Avrupa'daki borç krizinde kötüleşme olmadığı sürece kredi notunun sabit kalacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy önceki gün, bu ay sonunda borç krizinin çözümünün görüşüleceği Avrupa zirvesinin öncesinde bir araya geldi. Merkel dün de Uluslararası Para Fonu Başbakanı Christine Lagarde ile Yunanistan odaklı bir görüşme yaptı.

IMF'nin Yunanistan planının işe yaramadığını iddia etti. Geçtiğimiz yıl Yunanistan'ın yeni kurtarma paketi kapsamında ülkenin kreditörleri, IMF ile yüzde 50 oranında zarar yazmaları konusunda anlaşmıştı.

Kurtarma paketinin amacının büyümeyi desteklemek olmasına rağmen, Yunanistan ekonomisinin küçülmeyi sürdürdüğünü söyleyen David Riley, yatırımcıların İrlanda'ya daha olumlu baktığına dikkat çekti.