Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya'dan Güney Afrika'ya Brezilya'ya kadar birçok gelişmekte olan ekonominin 30.6 milyar dolar değerindeki tahvil satmasıyla, gelişen ülkelerin dolar cinsinden çıkarmış oldukları tahvillerin satışı 2012'ye hızlı bir başlangıç yaptı ve rekor hızda satışa işaret etti.

Geçtiğimiz yılın 19.9 milyar dolar üzerinde gerçekleşmiş olan dolar cinsinden tahvil ihaleleri, Bloomberg'in verileri kaydetmeye başladığı 1999'dan bu yana en yüksek rakama işaret ediyor. Fitch Ratings'in Aralık ayında Fransa'nın görünümünü düşürüp, İspanya ve İtalya'nın notlarını negatif izlemeye aldığı zamanda Endonezya'nın kredi notunu BBB-'ye çıkarmasının ardından, Meksika ve Filipinler de küresel tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Gelişmekte olan ekonomilere borç verildiğinde, bu ülkelerin bu parayı güçlü büyümeyi devam ettirmek için kullandığını belirten Manulife Asset Management'ın sabit gelir yatırımları yönetici direktörü Endre Pedersen, Avrupa ve Amerikalıların, Asya ülkelerinden çok daha fazla oranlarda borçlanmaları gerektiğine dikkat çekerek, "ve bu parayı yanlış yerlerde kullanıyorlar: Başkasının tüketimini fonlamak" dedi.

MSCI Dünya Endeksi'nin yüzde 2.3 kazanç ile başı çektiği hisse senetlerindeki sıçrama, yatırımcıları, küresel büyümeyi sürükleyen gelişen piyasa varlıklarına yönlendiriyor. Gelişmiş ekonomiler için 2012'de yüzde 1.9 büyüme öngören IMF, gelişmekte olan ülkelerin 2012'de yüzde 6.1 büyüyeceğini tahmin ediyor.