Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Başkanı Christine Lagarde, kemer sıkma politikalarının "herkese tek bir model" şeklinde olamayacağının altını çizerek, harcama kesintilerinin her ekonomi için ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirtti.

Ülkelere borçlarını azaltmaları konusunda en fazla baskı yapan kuruluş olan IMF, bu kez büyümeye ilişkin endişelerini de ifade etti. Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin "doğru yoldan çözümü", Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda da en çok tartışılan konulardan oldu.

"Herkese tek model bir mali konsolidasyonu savunmuyoruz" diyen Lagarde, bazı ülkelerin kemerlerini tam hız sıkarken, bazılarının biraz daha rahat olabileceğini belirterek, "kendileri için en iyi yöntemi aramalılar" dedi. Lagarde, kemer sıkma politikalarının, "terzi işi" gibi olması gerektiği benzetmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da mali sıkılaştırmalara ilişkin endişelerini dile getiren liderler arasındaydı. Geithner, kemer sıkma politikalarının "resesyonist döngüye" neden olabileceğini belirtti.

Geithner, "tüm büyüme sorunlarının kemer sıkma politikalarıyla ele alınması, yavaşlamayı derinleştirir, bu da resesyonist bir döngüye neden olabilir" dedi.