Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik durgunluğa ve petrol talebinin düşmesine rağmen petrol fiyatları 100 doların altına inmiyor. Küresel çapta likidite bolluğu, petrol fiyatlarını destekliyor.

Yüksek petrol fiyatları petrol ithal eden ülkelerin kamu maliyesinin dengesini bozarken, petrol ihraç eden ülkelerde bütçenin fazla vermesine yol açıyor.

Petrol ihracatçısı ülkelerin bütçelerini dengeleyebilmeleri için petrol fiyatlarının 85 dolar altına inmemesi gerekiyor. Suudi Arabistan, Rusya, Venezuella gibi petrol üretici ülkeleri 2012 bütçelerinde petrol fiyatlarının ortalama 100 dolar olarak hesapladı. 

Peki petrol fiyatlarından kim ne kadar kazanıyor?

Suudi Arabistan bütçesinde petrol fiyatlarının alt sınırını 80 dolar, Rusya 110, Irak 100, İran 88, Cezayir ise 98 dolar olarak belirledi.

Bank of Kuwait'in çalışmasına göre 100 dolarlık petrolden Kuveyt % 488; Birleşik arap emirlikleri % 300, Suudi Arabistan ise Katar ile beraber % 233 kazanç sağlıyor.

Bu yüzden petrol ihracatçı ülkelerin bütçelerini dengeleyebilmeleri için petrol fiyatlarının 85 dolar altına inmemesi gerekiyor.

Rusya Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre, varil başına 110 - 120 dolarlık bir fiyat aralığı, 2012 yılında Rusya bütçesinin açık vermemesine yetecek.

2011 yılında varil başına ortalama yüzde 109,35 dolarda seyreden fiyat, Rusya'nın gayrı safi yurtiçi hasılasında yüzde 6'lık ek büyüme sağladı.

Öte yandan Suudi Arabistan 2012 bütçesinde petrol fiyatlarını 95 dolar olarak belirledi. Yapılan hesaplamalara göre petrol fiyatlarının 95 dolar altına düşmesi Suudi Arabistan bütçesinde % 4,3'lük bir sapmaya neden olacak.

İran'ın petrol gelirleri hükümet bütçesinin yüzde 60’ını oluşturuyor.

Petrol ihracatının yüzde 18’ini Avrupa Birliği ülkelerine yapan İran, Döviz gelirinin yüzde 40'nı Avrupa Birliği’nden elde ediyor.

Mustafa Salih
Bloomberg HT

msalih@bloomberght.com