Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Papademos, kemer sıkma paketi geçmezse, ülkenin yaşam şartlarının çökeceğini söyledi

Ulusal yayından dün gece halka seslenen Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, "Yunanistan, sıfır noktasının eşiğinde" dedi. Yunan lider, 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini garantilemek için gereken zorlu kanun tasarısının Parlamento'dan geçmemesi hâlinde, ülkenin yaşam şartlarının iflas edeceğini söyleyerek, uyardı.

Yunanistan Bakanlar Kurulu dün tasarıyı onayladı, ancak 5 hükümet yetkilisi geri çekildi. Tasarı bugün akşam saatlerinde Parlamento'nun onayına sunulacak.

Papademos, bu tedbirlerin ülkenin geleceğini belirleyerek, euroda kalması için bir anahtar olduğunu belirtti. Yunanistan Başbakanı, "bu programın sosyal maliyeti, eğer kabul edilmezse yaşanacak ekonomik ve sosyal felaketlere kıyasla çok düşük" dedi.

Kemer sıkma programının onaylanmaması hâlinde tasarrufların yitirileceğini ve hükümetin ücret ve maaşları ödeyemeyecek duruma geleceğini vurgulayan Lucas Papademos, yakıt, ila. ve makine ithalatının da kesintiye uğrayacağını kaydetti.

Tasarı, kamu sektöründe 15 bin kişilik istihdam kesintisi, istihdam yasalarının serbestleştirilmesini, asgari ücretin yüzde 20 düşürülmesini ve bankalarla zarar yazma konusunda anlaşılması başlıklarını içeriyor.