Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın kemer sıkma planının parlamentonun onayını almasının güvenli varlık talebini azaltması üzerine yen, euro ve diğer önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetti.

Yendeki düşüşte ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının, ihracattaki düşüşün etkisiyle beklentinin üzerinde daralması ve yetkililerin yene müdahale edeceği spekülasyonunu uzaklaştırması da etkili oldu. Euro, Yunanistan'ın Parlamento Sözcüsü Filippos Petsalnikos'un resmi Vouli TV kanalından 199 milletvekilinin kemer sıkmanın kabulünden yana oy kullandığını açıklamasının sonrasında 16 önemli para biriminin 10'u karşısında güçlendi. Avustralya doları, ABD'de bugün açıklanacak olan ve artışa işaret etmesi beklenen perakende satış verilerinin öncesinde değerlendi.

Yunanistan'daki oylama ve zayıf GSYH rakamlarının ardından yene bir miktar satış geldiğini söyleyen Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Wai Tuck, euro-yen gibi yenin çapraz kurlarının artış kaydettiğini belirtti.

Yen, euro karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 102.83 seviyesinden işlem gördü. Yen, dolar karşısında ise yüzde 0.2 geriledi. Euro/Dolar yüzde 0.4 zayıfladı ve 1.3250 seviyesine geriledi.

Yunanistan'ın 14.5 milyar euroluk borcunu itfa etmesine haftalar kala, en büyük iki partinin liderleri Yorgo Papandreu ve Antonis Samaras tasarının kabulü için çağrıda bulundu. Nisan'da seçime gidecek olan siyasiler ise, asgari ücretin yüzde 22 azaltılması, emekli maaşlarının düşürülmesi ve istihdam kesintisi gibi tedbirleri kapsayan pakete karşı öfkelerini dile getirdi.

Parlamentoda 74 kişi tasarının reddinden yana  oy kullandı. Yunanistan Mayıs 2010'da 110 milyar euroluk ilk kurtarma paketini almıştı.