Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Yunanistan parlamentosunun ikinci kurtarma paketini alabilmek için kemer sıkma tedbirlerini onaylaması ve Çin Başbakanı'nın ekonomik politikalara "ince ayar" yapılmasına başlanması gerektiğini söylemesi sonrası, 11 haftanın en hızlı düşüşünün ardından sıçrama yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Seul saati ile 15:32'de 1,047.69 puana çıktı. Endeks 10 Şubat'ta yüzde 1.8 düşmüştü. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. Satışlarının yüzde 20'sinden fazlasını Avrupa'da yapan Samsung Electronics Co. yüzde 2 yükseldi ve Koreli ihracatçı şirketlerin yükselmesine öncülük etti.

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, göstericilerin polisle çatışmaya girmesi ve Atina'nın merkezinde bazı binaları ateşe vermesine karşın, uluslararası yardım paketini alabilmek için istenen kemer sıkma politikalarının parlamentodaki oylamasından zaferle ayrıldı. Çin resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, Çin Başbakanı Wen Jiabao, iş dünyasının önde gelen temsilcilerine yaptığı değerlendirmede, ekonomk koşulların Ocak ayında ve ilk çeyrekte dikkatleri çekmeye değer olduğunu söyledi.

Seul'de Samsung Asset Management Co. fon yöneticilerinden Lim Chang Gue, "Yunanistan paketinin en zor prosedürlerinden bazılarının geçtiğini düşünüyorum" dedi ve Çin'in para politikasını gevşetebileceği umutları tekrar artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 2012 yılında yüzde 12 yükselirken, gelişmiş ülkelerin hisselerini içeren MSCI Dünya Endeksi'ndeki kazanç yüzde 7.3'te kaldı. Gelişen piyasalar endeksindeki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini kar toplamının 10.4 katı seviyesinde. Bu oran Ekim ayında 9 katı seviyesine akdar düşmüştü. Citigroup Inc.'ye göre, gelişen piyasalar hisse senedi fonlarına giriş, 8 Şubat ile biten haftada, Ekim 2010'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.