Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in aralarında İtalya, İspanya ve Portekiz'in de yer aldığı 6 Avrupa ülkesinin kredi notunu indirmesiyle vadeli kontratlar yüzde 0.5 oranında düşmesinin ardından yüzde 0.7 kadar yükseldi. Bloomberg'in anketine göre yarın ABD Enerji Bakanlığı'nın ülkedeki ham petrol stoklarının arttığını göstermesi bekleniyor.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İran'ın yaptırımlara karşı Hürmüz Boğazı'ndan yapılan sevkiyatları yavaşlatmak gibi tepkiler verebileceğini, bunun da petrolü destekleyeceğini söyledi.

Londra'daki VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, "Bu yıl üretim arzı konusunda endişeliyiz. İran, Suriye ve Sudan konusundaki gerilim sürüyor. Ancak bugün ise euro bölgesindeki kriz odak noktası olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Mart teslim petrolün varil fiyatı Nymex'te 75 sent artarak 101.65 dolardan işlem gördü. Bu, 19 Ocak'tan beri en yüksek seviye. Fiyatlar geçen yıldan yüzde 20 yüksek seyrediyor.

Mart teslim Brent petrol ICE Futures Europe'ta 3 sent arttı ve 117.96 dolardan işlem gördü. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı ise 2 sent artarak 117.41 dolar oldu.

Avrupa'nın gösterge kontratı New York petrolüne oranla 16.56 dolar prim yaptı.