Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ocak ayındaki toplantısında ABD Merkez Bankası'nın aldığı faizleri 2013'ün ortaları yerine 2014'ün sonuna kadar rekor düşük seviyede tutma kararı Fed içinde görüş ayrılıklarına neden oluyor. Farklı görüşlere sahip olan Fed başkanlarının bazıları bu politikayı "değişken toparlanma" için uygun bulurken, birçoğu da faizler konusunda ve daha fazla teşviğe yönelik kararların enflasyonu sıçratacağını düşünüyor.

Fed'in para politikasındaki "hızlanmacı" yaklaşımını yeren Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, bir kez daha Fed'in "çok gevşek politikalarına karşı duruşunu" yansıtarak, daha fazla genişleme hamlelerinin ekonomik toparlanmayı arkadan vuracağını ve düşüş sürecinde enflasyonu da sıçratacağını söyledi.

Delaware Üniversitesi'nde konuşan Plosser, "geçtiğimiz yılın sonundan bu yana ekonomik şartlarda gördüğümüz ilerlemeler, daha fazla parasal gevşetme gerektirmiyor" dedi.

Bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi FOMC'da oy kullanma hakkı bulunmayan Plosser, özellikle son istihdam rakamlarından memnun olduğunu ve Ekim ayından bu yana istihdamda görülen kazançları "net bir şekilde pozitif trend" olarak tanımladı.

Plosser'ın aksine Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ise Fed'in para politikasındaki "ultra gevşek" duruşunun kararsız ve düzensiz ilerleme sinyalleri verilen bir ekonomi için "uygun" olduğunu savundu.

İstihdam ve imalattaki gelişme ve güçlenme sinyallerinden mutluluk duyduğunu söyleyen Lockhart, bunun kredi genişlemesinin başlangıcı olduğunu belirtti. Ancak Lockhart, belirsizlikler nedeniyle faizlerin 2014'ün sonuna kadar tutulması kararının hâlâ uygun ve geçerli olduğunu vurgulamaktan vazgeçmedi.

Lockhart, "son ekonomik veriler memnuniyet verici, ancak hâlâ daha nihayete erdirecek düzeyde bir ilerleme sinyali görmedik" ifadelerini kullanarak, şu anki politika duruşunu, "istikrarlı ve istihdamda kademeli kazançların olduğu orta vadeli bir büyüme görünümü" için uygun bulduğunu aktrdı.

Lockhart'ın FOMC'da bu yıl oy hakkı bulunuyor.