Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Yunanistan için kurtarma paketinin üstünde anlaşmasının ardından liderler arka arkaya memnuniyetlerini açıklarken toplantının ardından en rahatlamış isim Yunanistan Başbakanı Papademos oldu.

Yunanistan Başbakanı Lukas Papademos da sonuçtan ''çok memnun'' belirtirken ''Bugünün Yunan ekonomisi için tarihi bir gün olduğunu söylemek abartı olmaz'' ifadesini kullandı.

Belçika Maliye Bakanı Steven Vanackere, kurtarma paketinin onaylanmasını, ''Herkes bunun kader anı olduğunu anladı'' diyerek değerlendirdi.

Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, anlaşmanın, ''adaletli bölüşüm bakımından çok iyi bir anlaşma olduğunu'' belirtti. Baroin, ''Yunanlılar üzerlerine düşeni yaptı. Avrupalılar destek rolünü oynuyor, kreditörler kendi rolünü yapıyor ve özel sektör beklenenin ötesine geçti'' diye konuştu.

Yunanistan için 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketi için kaynak verecek Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF), bu paketin, Yunanistan'ı dış destek olmaksızın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacağını ve Euro Bölgesi'nde kalmasını garantiye alacağını umuyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketini onaylamasıyla Yunanistan'a 130 milyar avroluk kredi verilmesinin yanı sıra özel sektörün elindeki 210 milyar avro tutarındaki Yunan tahvillerinin 107 milyar eurosu silinecek.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Euro Bölgesi ülkelerinin merkez bankaları bilançolarındaki Yunan tahvillerinden elde ettiği kardan feragat edecek.

Kurtarma paketi için AB ve IMF'nin hazırladığı yeni ekonomik programla Yunanistan'ın, halen gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160'ını aşan kamu borcunun 2020 yılına kadar yüzde 120,5'e indirmesi hedefleniyor.

Yunanistan'ın 20 Mart'ta 14,5 milyar euroluk borcunu ödeyememesi durumunun önüne geçmek amacıyla Euro Bölgesi ve Atina yönetimi derhal bir anlaşmaya varması için baskı altında bulunuyordu.

Göreli olarak küçük bile olsa Yunanistan'ın kontrolsüz iflasının Avrupa kıtasının geri kalanında piyasalarda paniğe yol açmasından, bunun borç yükü altındaki İrlanda, Portekiz ya da bölgenin büyük ekonomileri İtalya ya da İspanya'da durumu daha da güçleştirmesinden kaygı duyuluyordu.

AB ve IMF 2010 yılında da Yunanistan'a 110 milyar euroluk kurtarma paketi hazırlamıştı.

Bu son paketle birlikte Euro Bölgesi'nde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in iflas etmesini önlemek için yapılan harcamaların ya da taahhüt edilen toplam miktar en az 386 milyar euroyu buldu.