Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Yunanistan'ın 3 yıl içinde ikinci kurtarma paketinin şartlarını ihlal edeceğini söylemesiyle, Yunanistan'ın kurtarma paketinin üzerine gölge düştü. Onayı veren Avrupa, hâlâ daha temerrüt riskini önlemeye çalışıyor.

7 aydır devam eden görüşmeler dün sabaha karşı Brüksel'de sonuçlanmış ve Yunanistan'ın Mart'ta iflas etmesini önlemek için ihtiyacı olan 130 milyar euro değerinde ikinci kurtarma paketine onay çıkmıştı. Ancak bu rahatlama, Yunanistan'ın 2020 itibariyle borç/GSYH oranını yüzde 160'dan yüzde 120.5'ine çekilmesini hedefleyen kemer sıkma ve reform programlarını imzalamasının ardından yalnızca bir soluklanmadan ibaret olabilir.

Yatırımcılar ve merkez bankaları ülkenin borç yükünü azaltmak için devreye girse de, Citigroup Inc.'ten Commerzbank AG'ye kadar birçok dev bankanın ekonomisti Yunanistan'ın resesyonun 5. yılında yine başarısız olabileceğini düşünüyor. Avrupalı liderler bölgenin geri kalanını da kurtarmaya çalışırken, Yunanistan'ın yıl sonu gelmeden yeniden finansal ihtiyaçlarının çıkması ya da kurtarma paketinin geri çekilmesi her şeyi daha da karmaşık bir hâle getirebilir.

Kurtarma bandajının takıldığını, ancak bunun çok da işe yaramayacağını savunan Londra'daki Cheviot Asset Management'ın ortaklarından David Miller, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın vaatlerini yerine getireceğinden emin olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını, ancak borçların azaltılması konusunda ajandanın gerisinde kalınması riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi'nde 2 senedir devam eden borç krizinin defalarca yanlış umutlara kapılması, bu sefer endişeleri canlı tutuyor.