Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den Almanya'ya biçok ülkede ekonomik toparlanma olduğuna dair işaretler ve İran'da artan gerilimle petrol yedinci günde de yükselişini sürdürdü. Emtia böylece Ocak 2010'dan beri en uzun süreli artışını kaydediyor.

Vadeli kontratlar dokuz ayın en yüksek seviyesinden kapanırken üçüncü haftada da yükselişe doğru ilerledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları Mart 2008'den beri en düşük seviyeye inerken Güney Kore'de Tüketici Güveni 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg'in anketine göre İran'a olan yaptırımların ağırlaşmasıyla petrol gelecek haftada da yükselebilir.

Barclays'de emtia araştırma müdürü olan Paul Horsnell, makroekonomik verilerin neden olduğu aşağı yönlü risklerin geri çekilmeye başladığını ancak bu kez İran konusundaki gerilimle jeopolitik risklerin artmakta olduğunu bildirdi.

Nisan teslim petrol kontratı Nymex'te yüzde 0.8 arttı ve 108.70 dolar oldu. Kontrat, dün yüzde 1.5 değerlenerek 107.83 dolarla 4 Mayıs'tan beri en yüksek seviyeyi görmüştü.

Nisan teslim Brent petrol ise 123.77 dolara yükseldi. Avrupa'nın gösterge kontratı New York petrolüne oranla 15.37 dolar prim yaptı.