Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Asya paraları petrolden korktu

Asya paraları petrolden korktu

Petrolün 3 haftadır süren rallisinin, Asya'nın büyüme çabalarını yoldan çıkaracağı spekülasyonu üzerine Asya paraları zayıfladı

Giriş: 27 Şubat 2012, Pazartesi 10:26
Güncelleme: 28 Şubat 2012, Salı 10:39

Ham petrolde üç haftadır görülen rallinin enflasyonu tetikleyerek, büyüme çabalarına zarar vereceğine yönelik spekülasyon, Asya paralarını aşağı çekti. Asya paraları, Filipin pezosu öncülüğünde düştü.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin ABD doları karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Asya borsalarının geri adım atmasıyla, 14 Şubat'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Dünya Bankası'nın Körfez ülkelerindeki siyasi güvenlik sorunlarından kaynaklanan yüksek enerji fiyatlarının küresel ekonomi için tehdit oluşturduğunu söylerken, ham petrolün varili 109.48 dolardan fiyatlanarak, bu ay yüzde 11'e ulaşan kazançlarını sonlandırdı.

Yüksek petrol fiyatlarının birçok para birimi için endişe verici olduğunu belirten Singapur'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın ekonomistlerinden Vishnu Varathan, bu endişenin enflasyon ve büyüme kaygılarından kaynaklandığını söyledi.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 43.075 seviyesine gerileyerek son 2 haftanın en sert düşüşüne işaret etti. Endonezya rupisi yüzde 0.5 değer kaybederek 9,165'e, Malezya ringgiti yüzde 0.2 düşüşle 3.0200'e ve Güney Kore wonu da yüzde 0.2 kayıpla 1,128.28 seviyesine geriledi.

Nisan vadeli petrol kontratları, Avrupa'daki borç krizine odaklanan G-20 Maliye Bakanları'nın Meksika'daki toplantısı esnasında 9 ayın zirvesine tırmandı. G-20 ülkeleri, Avrupa'nın daha fazla yardım çağrılarını, Avrupa'ya yapacakları yardımın, Euro Bölgesi'nin kurtarma fonunu genişletme hamlelerine bağlı olduğunu söyleyerek, geri çevirdi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick 25 Şubat'ta, küresel ekonomi karşısındaki en büyük tehditleri, Avrupa'da istikrarın sağlanamaması ve Körfez'deki siyasi gerilim ile yükselen enerji fiyatları olarak saymıştı.