Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin Hükümetinin konut fiyatlarındaki kazançları önlemeye yönelik kontrollerini bu yıl sürdüreceğine ilişkin endişenin etkisiyle Çin Borsası düştü.

China Vanke Co., China Securities Journal'ın Şanghay'daki yerli olmayan oturanların ikinci konutlarını almalarına izin verecek plandan vazgeçildiğini yazması üzerine, imar şirketlerinden oluşan endeksteki düşüşe öncülük etti. Endeks, 4 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. PetroChina Co., ham petrolün 1 haftanın en düşüğünden işlem görmesiyle geri adım attı. Çinli likör üreticisi Kweichow Moutai Co. ve Wuliangye Yibin Co., temel tüketim malları üreticilerinin kazanç büyümesinin, ekonomik yavaşlamadan korunacağına ilişkin spekülasyon üzerine yüzde 1.6'nın üzerinde primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 2,441.02 puana gerileyerek, yüzde 4 kazanç sağladığı 8 gündür devam eden rallisine ara verdi. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.4 kayıpla 2,652.23 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.7 yükseldi.

Politika önerisinin geri çekilmesinin, yatırımcıların, parasal genişleme politikalarının ekonomiyi yeniden yoluna koyacağına dair beklentilerine zarar vermiş olduğunu belirten Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, bunun risk iştahını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın 18 Şubat'taki munzam karşılık indirimine ek olarak para politikasını daha da esneteceği beklentisiyle bu ayı yüzde 6.5 yukarıda tamamlayan Şanghay Bileşik Endeksi, Ekim 2010'dan bu yana en büyük aylık kazancına işaret etti. Endeks bu yıl yüzde 11 yükseldi ve tahmini kârın 10.1 katından fiyatlanıyor.