Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in 2004 yılından bu yana en düşük büyüme hedefini açıklaması ve ülkede hizmet sektörünün daralmasının ardından satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, yen önemli para birimleri karşısında değer kazandı ve petrol yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:46'da yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, American International Group Inc.'nin AIA Group Ltd. hisselerini satmakta olduğunu duyurmasının ardından sigorta hisselerine gelen satışların öncülüğünde yüzde 1.9 geriledi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düştü. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 yükselirken, Çin yuanı son dört haftanın en düşük seviyesine indi. Petrol fiyatları, ABD boru hattının kapanmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi.

Çin Başbakanı  Wen Jiabao'nun Ulusal Halk Kongresi'nde yaptığı konuşmanın metnine göre, Çin Hükümeti bu yıl yüzde 7.5 büyüme hedefleyecek. Bu oran, 2004 yılından bu yana en düşük büyüme hedefini işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi perakende satışlarının düşüşünü üçüncü aya da taşıması ve ABD'de hizmet sektörünün genişlemesi bekleniyor.

Sydney'de Russell Investment Group şef yatırım stratejisti Andrew Pease, "Asya şimdilerde ılımlı hale geliyor" dedi ve "Piyasada yükseliş beklentisine girmek zor. Avrupa'da finans krizi riski azalıyor, ancak ekonomi halen güçlü bir resesyonla karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.