Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'in büyüme hedefini 2004 yılından bu yana en düşük seviyede belirlemesi ve Tayvan'da teknoloji şirketlerinin satışlardaki hızlı düşüşün ardından değer kaybetti. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Çin'de iş yapan Ruentex Development Co. ve Sun Art Retail Group Ltd., sırasıyla, Taipei ve Hong Kong'da yüzde 6' nın üzerinde düştü. Rusya'da Micex Endeksi, Vladimir Putin'in başkanlık seçimini kazanmasının ardından yüzde 0.6 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Londra saatiyle 08:20'de yüzde 1.1 kayıpla 1,068.57 puana geriledi. Bu hareketle endeks, geçen hafta 7 ayın en yükseğinden elde ettiği kazançların bir kısmını geri verdi ve 3 haftadır sürdürdüğü haftalık yükselişini sonlandırmış oldu. Başbakan Wen Jiabao'nun Pekin'de, Ulusal Halk Meclisi'nde bugün yaptığı konuşmanın metnine göre, Çin yönetimi bu yıl için ekonomik büyüme hedefini yüzde 7.5 olarak belirledi. Bu, 2004 yılından bu yana ülkedeki en düşük büyüme hedefini işaret ediyor.

Singapur Oversea-Chinese Banking Corp.'da varlık yönetimi başkan yardımcısı Vasu Menon, bir telefon röportajında, "Piyasalar kısa süre içinde hızlı bir yükseliş gösterdi. Yatırımcılar da bu durumu parayı masadan almak için bir bahane olarak kullanıyor. Piyasalarda, Çin'in ekonomik büyümenin ılımlı hale geleceği yolunda beklentiler oluştu" şeklinde konuştu.

Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.4 düştü. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.3 geriledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9'luk bir düşüş gerçekleştirdi. Vietnam'da VN Endeksi, başbakanın ülkedeki hisse senedi piyasasında ilerlemeye yönelik bir direktif imzalamasının ardından, Asya'daki en büyük artışı gerçekleştirdi.

İMKB'de Ulusal 100 Endeksi yüzde 1.0 civarında düştü. Güney Afrika'da FTSE/JSE Endeksi, yüzde 0.6 geriledi.