Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, küresel ekonomiye yönelik endişelerin sanayi ve tüketici hisselerini aşağı çekmesi ile birlikte düştü. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks son 3 ayın en yüksek 2 günlük düşüşünü gerçekleştirdi.
Dünyanın en büyük gemi üreticisi Hyundai Heavy Industries Co., yüzde 3.1 değer kaybetti ve Güney Kore'nin en büyük otomobil üreticisi Hyundai Motor Co., Seul'de, yüzde 1.6 düştü. Çin'in en büyük inşaat malzemeleri  üreticisi Anhui Conch Cement Co., gayrimenkul geliştiricisi China Vanke Co.'nun hızlı düşüşüyle yüzde 3.4 geriledi. Geely Automobile Holdings Ltd., HSBC Holdings Plc'nin hisse notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Singapur saatiyle 14:38'de, yüzde 0.8 kayıpla 1,057.19 puana geriledi ve iki günlük düşüşü yüzde 2.1'e çıkardı. Böylece Endeks, 2012 yılındaki yükselişini yüzde 15'e düşürdü. Çin hisseleri, dün Başbakan Wen Jiabao'nun bu yıl için ekonomik büyüme hedefini aşağı çekmesinin ardından başlayan düşüşüne devam etti. Amerika'da fabrika siparişleri, son 3 ayda ilk defa düştü ve Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve imalat sanayi Şubat ayında tahmin edilenden daha fazla daraldı.

Seul'da Samsung Asset Management Co. fon yöneticilerinden Lim Chang Gue, "Çin'in büyüme tahmini ve ABD'deki verilerle belirginleşen büyümeye yönelik endişeler, özellikle bu yılın başında, piyasalarda gerçekleşen önemli rallilerin ardından algıda baskı yaratıyor. Yatırımcılar yakın dönemde biraz soluklanabilecek" şeklinde konuştu.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.3 düştü. Güney Kore ve Tayvan'da gösterge endeksler yüzde 0.8 geriledi. Filipinler Borsa Endeksi yüzde 1.6'lık bir düşüş gerçekleştirdi ve rekor zirvesinden düşüşünü sürdürdü. Hindistan'da Sensex Endeksi, yatırımcıların ülkede yapılan eyalet seçimleri sonuçlarının devletin ekonomik gündemini değiştiremeyeceği yönündeki spekülasyonlarının ardından yüzde 0.5 yükseldi.