Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bugünkü toplantısında, enflasyonun tekrar radar ekranında belirmesi ve bunun da ekonomiyi destekleme çabalarını daha karmaşık hale getirmesi ile birlikte, politika faizini rekor düşük seviyede tuttu.

Bugün Frankfurt'ta biraraya gelen AMB politika yapıcıları, gösterge faizi yüzde 1'deki rekor düşük seviyede bırakmayı kararlaştırdı. Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin 56'sı AMB'nin faizi değiştirmemesini bekliyordu. Ekonomistler, AMB'nin 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 2'nin üzerine çıkaracağını ve bunun, büyüme görünümünü düşürmesine karşın, bankanın faizi daha da düşürme imkanını azalttığını belirtiyorlar. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yeni projeksiyonları TSİ 15:30'da yapacağı basın toplantısında açıklayacak.

Londra'da Nomura International Plc şef Avrupa ekonomisti Jens Sondergaard, "Draghi piyasaları, enflasyonun 2012'de yüzde 2'nin altına inmeyeceği senaryosuna hazırlayabilir" dedi ve "Para politikasının sıkılaştırılacağı yönünde işaret vermek istemez. Ancak piyasalar AMB'nin önümüzdeki aylarda daha da gevşemeye gitmesini beklememeli" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası, kredi daralmasını önlemek için bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.31 trilyon dolar) üzerinde para vermesinin ardından, şimdilerde, 17 üye ülkenin en az altısının resesyon yaşadığı ortamda, enflasyon üzerinde yukarı baskı oluşturan yükselen petrol fiyatları ile mücadele etmek durumunda kalıyor. Yunanistan, borç yükünü yaklaşık 100 milyar euro azaltabilecek, tarihin en büyük ülke borç yeniden yapılandırması için özel kreditörlerin anlaşmaya varmasını bekliyopr. Borç takası kabulü için zaman bugün Atina saati ile 22:00'de doldu.