Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç takasının tamamlanmasının ardından Yunanistan hükümeti tarafından çıkarılacak yeni tahviller, nominal değerinin yüzde 30 altında fiyatlanarak, ülkenin revize edilmiş yükümlülüklerini ödemekte yine zorluk çekeceğine ilişkin endişelere neden oldu.

Yunanistan'ın tahvil takasının "çok büyük bir ileri adım" olduğunu, ancak sorunların henüz bitmediğini söyleyen Londra'daki Deutsche Bank AG'nin yöneticilerinden Mohit Kumar, Yunanistan'dan hâlâ daha belli bir miktar prim talep edildiğine dikkat çekti.

Atina'daki istatistik kurumu bugün Yunan ekonomisinin 2011'in son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7.5 küçüldüğünü açıkladı. Henüz mevsimsellikten arındırılmamış küçülme, 14 Şubat'taki yüzde 7'lik öncü rakamlardan da daha derin bir daralmaya işaret etti.

Commerzbank AG'nin Bloomberg üzerindeki rakamlarına göre, Şubat 2023 vadeli ve yüzde 2 faizli tahviller 24.5 euro centten fiyatlanırken, BNP Paribas SA'da 26.75 centten işlem görüyor. Bu fiyat da, yüzde 19.01 faizle çıkarılan tavillerin getirisinin yüzde 20.28 olduğuna işaret ediyor. Ekim 2023 vadeli Portekiz kağıtlarının faizi ise yüzde 14'ün altında seyrediyor.

Kumar, piyasanın Yunan tahvillerini, Portekiz'inkiler üzerinden primli olarak fiyatlayacağını belirtti.

Yunan hükümeti, zorunlu katılım uygulamasının devreye sokulması ile birlikte, katılım oranının yüzde 95.7'ye çıkacağını söyledi.

2042 vadeli en uzun süreli Yunan tahvilleri 22 centten satışa çıkmasına rağmen, 19 centten alıcı buldu.

20 Mart vadeli Yunan kağıtlarının fiyatı ise 20 centte seyretmeye devam ediyor. Uluslarararası yasalara tabi YUnan tahvilleri 5.125 ile 82.5 cent arasında fiyatlanıyor.

İsviçre frankı cinsinden tahviller, nominal değerinin yüzde 43.38'inden fiyatlanıyor.