Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

DESTEK MESAJI HER YERDEN DUYULDU

13 Mart’ta ekonomiye ilişkin görünümünü yukarı yönde revize eden FED sonrasında küresel varlık fiyatlarında çalkantılar yaşanmıştı. ABD Doları göreceli olarak güç kazanırken gelişmiş ülkelerde tahvil faizleri yükselmiş ve FED’den beklenen faiz artış hamlesine ilişkin tahminler öne çekilmişti. 2 hafta boyunca açıklamalar yapan FED bölgesel başkanlarının da ekonomiye ilişkin olumlu görüşleriyle beraber ABD’den gelecek yeni bir tur varlık alımı beklentisi zayıflamıştı. Dün yaptığı konuşmada bu trendi tersine çeviren Başkan Bernanke ile beraber riskli varlıklarda yenilenmiş alımlar görüldü. İş gücü piyasasındaki gelişmelerin pozitif bir bakış açısıyla izlendiğini ancak emek piyasasının desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Başkan günün sonunda bu iyileşmenin arz ve talebe de yansıması gerektiğini belirtti. Arz ve talep yaratmak için de ‘Hayli Destekleyici’ politikanın sürmesi gerektiğine inandığını açıkladı. Bu ifadelerle beraber aniden canlanan risk talebi ABD’de Borsaları yeni yükseklere taşırken S&P 500 Endeksi % 1.39 artışla 1.416 puana tırmandı. Dow Jones Sanayi Endeksi % 1.23 yükselişle 13.241 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 2.2533 bileşikten alıcı bulurken S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.04 primli işlem görüyor.

ASYA’DA PARTİ DEVAM EDİYOR

Yeni tur varlık alımının masada olmadığı yönündeki inancın kırılmasıyla MSCI Asya Endeksi % 1.7 ralli yaptı. Böylece geçen hafta oluşan ve 12 hafta sonra gelen satışların bir kısmı telafi edilmiş oldu. Japonya’da alımların Nikkei için % 2.19’a varırken Dolar / Yen’de 82.86’lık değer görülüyor. Düşen Yen özellikle ihracatçı şirketlere moral verirken yıl başındn bu yana para birimindeki düşüş % 7’yi geçmiş durumda. Çin’de hisse senetleri Goldman Sachs’ın alım yönündeki tavsiyesine rağmen çok da iştahlı değiller. Ekonomik yavaşlama ve politika yapıcılar tarafından buna verilmeyen tepkiyle beraber hisse senetleri % 0.12 geriliyor. Diğer yandan Hong Kong’da işlem gören ‘H’ tipi hisseler ise % 2.01 primli. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.02 düşüşte. Yavaşlayan Çin’le Ticari ilişkisi ekonomisi üzerinde hayli etkili olan Avustralya para birimi % 0.17 değer yitirirken bir diğer benzer para birimi Yeni Zelanda Doları ise % 0.15 aşağıda ve ibre kırmızıyı gösteriyor.

EMTİA SIRADA

Bernanke sonrası zayıflayan Dolar ve büüymeyi destekleyici politikalar mesajıyla artış kaydeden emtiada moraller yüksek. 24 ham maddeden oluşturulmuş S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.28 güçlenirken özellikle değerli metaller bu haberleri çok sevdi. Spot altında % 2’ye varan alımların ardından ons başına 1.689 Dolar seviyesi okunurken nakit gümüşte de 32.8475 Dolar görüldü. Platin ve paladyumda da alımlar görülürken sabah saatlerinde resim karışık. Özellikle Çin’den gelmeyen destek ile beklemede kalan bakırda da vadeli işlemlerde % 0.18’lik düşüş var. Güney Amerika haberlerinin domine ettiği tarım ürünlerinde bir diğer önemli tema ise ABD’li yetiştiricilerin iştahı. Diğer yandan stok tahminlerindeki yanılma paylarının artmasıyla fiyatlar da boşlukları kapatmakta zorlanırken ABD Tarım Bakanlığı’nın son beklenen raporu 30 Mart’ta açıklanacak. Açıklamalar öncesinde mısır, soya ve buğdayda sınırlı artışlar yaşanıyor.

YURT İÇİNDE GÜNDEM YOĞUN

Yurt dışında olumlu havanın fitili yeniden ateşlenirken yurt içinde de pozitif ayrışma yaşandı. Derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesinde sosyal güvenlik reformunun kapsamlı şekilde yapılması ya da makro dengesizliklerin giderilmesi halinde kredi notunun artabileceği belirtilirken bu dengesizliklerin sürmesi halinde ise notun aynı kalabileceği belirtildi. 2011 Eylül ayında BBB- olarak belirlenen uzun vadeli kredi notu pozitif izlemeye alınmıştı. İhracata dayalı büyüme modeline geçiş yapılması halinde de notun artabileceğini açıklayan derecelendirme kuruluşunun açıklamalarının ardından faiz ve döviz kurlarında sınırlı gerileme yaşanırken İMKB 100 Endeksi ise ralliye katıldı. Bloomberg HT’ye konuşan S&P analisti Gill, cari açık konusunda sihirli bir rakam olmadığını ve kurumun ülke ekonomisinin dengeye oturduğunu görmek istediğin belirtti (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1108963-s-p-sosyal-guvenlik-reformuna-gore-not-artabilir). İMKB 100 Endeksi % 1.86 artarken kapanış 62.561 düzeyinden yapıldı. Citigroup’un hisse azaltacağı haberleri ile Akbank % 3.31 gerilerken banka hisseleri % 1.38 artış kaydettiler. Sanayi hisseleri ise günü % 1.7 yükselişle tamamladılar. Bugün izlenecek bir diğer önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. Para Politikası Kurulu’ndan bir değişiklilk beklenmezken bankanın önümüzdeki toplantılarda bankaların kendi nezdinde tuttuğu zorunlu karşılıkların kompozisyonunda değişikliğe gitmesi bekleniyor. Şu anki duruma göre zorunlu karşılıkların % 40’ı döviz cinsinden tutulabilirken % 10’u ise altın cinsinden saklanabiliyor. Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde:

 -       İngiltere'de 4.çeyrek GSYH (Final) açıklanacak 11:30

-       TCMB PPK toplantısı yapılacak ve faiz kararı açıklanacak 14:00 Beklenti: 5,75%, Önceki: 5,75%

-       ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

-       ABD'de Ocak ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak 16:00

-       ABD'de Şubat ayı CB tüketici güveni açıklanacak 17:00

-       ABD'de Mart ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak 17:00

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü