Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında artış göstermesinden olumsuz etkileniyor. ABD endeks vadelileri düşerken, Asya hisse senetleri kayıplarını dördüncü güne taşıdı. Yen dolar karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, petrol fiyatları geriledi.

Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, Tokyo saati ile 12:34'te yüzde 1.1 aşağıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Yen yüzde 0.2 değer kazandı ve Japonya'da bono riski arttı. Güney Kore para birimi won 16 önemli para birimi karşısında değer kaybetti. 10 yıl vadeli ABD Hazine bonolarının faizi bir baz puan artarak yüzde 2.07'ye çıktı. Petrol yüzde 1.2 düşerek, New York'ta, varil başına 102.03 dolara inerken, bakır Şanghay'da değer kaybetti.

ABD'de Mart ayında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre 205,000 artması beklenen tarım dışı istihdam, 120,000'lik bir artış gerçekleştirdi. Güney Kore, Tayvan ve Japonya'da hisse senetleri, Kuzey Kore'nin bir nükleer denemeye hazırlanmakta olduğu endişeleri ve Çin'de enflasyonun Mart ayında beklenenden daha yüksek çıkmasının etkisi ile değer kaybetti.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co.'dan Naoki Fujiwara, "İstihdam verisi yatırımcıların iyimserliğini törpüledi" dedi ve "Piyasalarda insanlar daha temkinli ve ABD ekonomisinin bu kadar kolay toparlanmayacağı beklentileri artıyor" değerlendirmesinde bulundu.