Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de doğrudan yabancı yatırımcıların beş aydır üst üste düşüş göstermesinin, İspanya'da borçlanma ihalesinin beklenenden iyi sonuçlanmasının ve Almanya'da yatırımcı güveninin iyileşmesinin etkisini bastırması sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, gün içinde yüzde 0.7'ye kadar bir düşüş gösterdikten sonra biraz toparlandı ve Londra saati ile 11:00'de yüzde 0.2 aşağıda 1,017.67 puan seviyesinde seyrediyordu. Gösterge endeks, İspanya ihalesinin iyi çıkmasının ardından zararlarını azalttı. OAO Mechel, Rusya'da Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, şirketin Yakutugol biriminin, üç bölgede kuralları çiğnemesinden lisansların geri alınacağı uyarısında bulunmasının ardından bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Macar eğlence şirketi Est Media Vagyonkezelo Nyrt, borçlarını yeniden yapılandırmak için bono çıkaracağını açıklamasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı. Polonya Borsasının gösterge endeks, yükselirken, Rusya ve Çek Cumhuriyeti gösterge endeksleri geriledi.

Çin'de doğrudan yabancı yatırım Mart ayında, ekonomideki yavaşlama, yuandaki sınırlı değer artışı görünümü ve Avrupa'daki borç krizinin kötüleşeceği endişelerinin yenilenmesi ile birlikte, beşinci ay üst üste düşüş gösterdi. İspanya'nın bugün düzenlediği 12 aylık borçlanma kağıtlarına satış miktarının 2.9 katı alım talebi geldi. Bu oran, önceki ihalede 2.14 katı seviyesindeydi. 18 aylık kağıda ise satış miktarının 3.77 katı talep geldi. Önceki ihalede bu oran 2.93 katı seviyesindeydi.

Jakarta'da PT PNM Investment Management fon yöneticilerinden Finny Fauzana, "Yatırımların yavaşlaması gibi makroekonomik haberler, yatırımcıların hisse senetlerinde daha seçici davranmasına neden oluyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 11 artarken, gelişmiş ülke hisselerinin gösterge endeksi MSCI Dünya'daki artış yüzde 7.6'da kaldı. Gelişen piyasalar gösterge endeksi, tahmini karların 10.4 katı seviyesinde değerlenirken, bu oran gelişmiş piyasa endeksi için 12.3 katı seviyesinde.