Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HİSSE SENETLERİ HUZURSUZ

Salı günü yaşanan sert yükselişin ardından dünya Borsaları satışa geçtiler. ABD’de açıklanan Intel ve IBM bilançolarının beklentileri yakalayamamasıyla beraber gelen düşüşler ABD’yi aşağı çekti. S&P 500 Endeksi % 0.41 gerilerken Dow % 0.63 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.37 düşüş kaydettiler. Bugün açıklanacak şirket bilançolarının önemli etkiler yapması bekleniyor. Avrupa’da ise hem yaklaşmakta olan seçimlerde Fransa Cumhurbaşkanı’nın piyasa dostu olmayan Hollande olacağı hem de yükselmekte olan çevre riski fiyatlaması var. Bugün Fransa ve İspanya’da yapılacak olan ihalelerde iki ülke toplam 13.5 milyar Euro tutarında tahvil satmaya çalışacaklar. 10 yıllık faizi % 5.82 olan İspanya’nın aynı vadede satması gerekn bonoların ne kadar talep göreceği ve hangi faizle alınacağı mercek altına alınacak. Ocak ayından bu yana ilk kez 200 puanı geçen Fransa CDS (Kredi Teminat Takası) fiyatları da ayrı bir endişe kaynağı. CDS, bono riskine karşı kasko poliçesi olarak kullanıyor ve yüksek CDS tipik olarak yüksek risk algılaması anlamına geliyor. Dün % 0.67 gerileyen Eurostoxx 600 Endeksi’nde özellikle bankaların aşağı çeken faktörlerin üst sıralarda yer aldığı da alınan notlar arasında. Asya’da Xinhua gazetesi haberine göre bir merkez bankası yetkilisi ile yapılan ropörtajda bundna sonra bankacılık sistemi adına tutulan zorunlu karşılıklarda indirime gidileceği belirtiliyor. Piyasada  genel beklenti bu olmasına rağmen Şanghay Bileşik Endeksi % 0.13 primli. MSCI Asya Endeksi ise % 0.3 düşüşte. İspanya Merkez Bankası tarafından açıklanan takipteki alacaklar verisinin, bankacılık sistemindeki tehlikeye işaret etmesi ve % 8.14’e tırmanarak 1995’ten bu yana en yüksek düzeye varması sonucunda Asya hisseleri gergin. Japonya’da beklentileri aşan dış ticaret rakamları ve politika yapıcılardan gelen yeni parasal gevşeme mesajlarına rağmen Nikkei % 0.78 düşüşte ve Avrupa gelişmelerine bağlı seyrediyor. İMKB 100 Endeksi dün yaşanan riskten arınma kapsamında dirençlerden gelen satışlarla geriledi. Avrupa’da süren satışlara ayak uyduran endekste TVMB’nin verdiği sıkı para politikası mesajı da bankalara satış getirdi. Banka hisseleri % 1.65 gerilerken Sanayi Endeksi % 0.32 düşüş kaydettti. Bileşik endeks % 0.86 kayıpla günü 60.131’den kapattı.

BONOLAR KARIŞIK

ABD ve Alman bonoları güvenli liman talebiyle ilgi görürken 10 yıllık tahvil faizleri sırasıyla % 1.9788 ve % 1.72 bileşikten işlem görüyorlar. Almanya parasını güvenli limana park etmek isteyen yatırımcıların katılımıyla dünkü 2 yıllık bono ihalesinde rekor düşük düzeyden borçlandı. İspanya bonoları bugünkü ihalelerin başarılı geçeceği beklentisiyle alıcılı seyrederken diğer bir endişe kaynağı durumuna gelen İtalya’da ise 10 yıllıklarda yatay seyir yaşandı. Yurt içinde TCMB’den gelen enflasyon uyarısı ve buna cevaben verilebilecek daha sık ve uzun parasal sıkılaştırma müdahaleleri uyarısıyla kısa vadeli bonolarda satış yaşandı. Fonlama maliyetinin artarak bono taşımanın pahalı olacağını düşünen piyasa oyuncuları 2 yıllık gösterge faizi % 9.5’e kadar sattılar.

PARA BİRİMLERİ BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Japonya’da yeni gevşeme beklentisi Yen’i zayıflatırken Dolar/Yen 81.48’e yükseldi. Dolar Endeksi ise birkaç gündür işlem gördüğü seviye olan 79.6 etrafında dalgalanıyor. Euro/Dolar 1.3112 ile hafif gerilerken bölgede yapılacak olan bono ihaleleri ve ABD’den gelecek olan işgücü verileri bekleniyor. Brezilya Merkez Bankası’nın politika faiz oranı olan SELIC Oranı’nda yaptığı 75 baz puanlık indirimle son gelinen seviye % 9 olurken Brezilya Reali dün % 0.93 çakıldı. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.05 düşüşte. Sıkılaştırmanın TL’yi güçlendireceğini düşünen piyasa katılımcılarının verdiği moralle TL daha sağlam seyrederken dolara karşı 1.7888 seviyesi okunuyor. Euro/TL 2.3474’te ve Sepet Kur 2.0673’ten ekranlara yansıyor.

EMTİADA SER SATIŞLAR VAR

Dün, 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.06 düşüş kaydetti. Özellikle petroldeki satışlar dikkat çekerken WTI varil başına 102.60 dolara indi. Brent petrol ise 118.22 dolardan işlem görüyor. Değerli metallerde dünden bu yana satışlar görülürken spot altın ons başına 1.638 dolardan alıcı buluyor. Gümüşte ise 31.49’luk seviye öne çıkıyor ve düşüş % 0.42 düzeyinde. Tarım emtiası arz yönlü haberlerle destek buluyor. Mısırda yükseliş % 1.26, buğday ve soya ise % 0.7 civarında yukarıda. Çin’den gelen gevşeme mesajları ve Japonya sanayi üretimi bakıra destek verirken alımlar vadeli işlemlerde % 0.04 ile hayli sınırlı seviyede.

 
Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

 

- TCMB Şubat ayı Uluslararası  atırım Pozisyonu verilerini açıklayacak 10:00

- ispanya ve fransa’da bono ihaleleri yapılacak (11:30 ve 12:00)

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 14:30

- ABD'de Mart ayı ikinci el konut satışları açıklanacak 17:00 Önceki: - %0,9 (4.059.000)

-  ABD'de Nisan ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 12,5

- Euro Bölgesi Nisan ayı tüketici güven endeksi (öncü) açıklanacak 17:00

- ABD'de Mart ayı öncü östergeler endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 95,5

- G20 Maliye Bakan Yardımcıları Washington'da biraraya gelecekler

- ABD’de bank of amerıca, morgan stanley, verızon, dupont, mıcrosoft ve altera bilançoları açıklanacak

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü