Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de tüketici harcamalarının son bir yılın en hızlı artışını göstermesi ve beklenenden iyi çıkan şirket karlarının, beklenenden yavaş çıkan büyüme rakamının olumsuz etkisini gidermesi sonrası üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol vadeli kontratları, Cuma günü, ABD'de hanehalkı harcamalarının yüzde 2.9 artış ile Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin tümünden daha iyi bir seviyede çıkması sonucu yüzde 0.4 yükseldi. Ancak yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 artması beklenen ABD gayrı safi yurtiçi hasılası yüzde 2.2 genişledi. Hisse senetleri, Amazon.com'un hisse başına karının dörde katlanmasından olumlu etkilendi.

Austin, Texas merkezli petrol danışmanlık şirketi Prestige Economics LLC başkanı Jason Schenker, "Piyasa bazı olumsuz haberleri dikkate almadı ve yukarı yönde hareket ediyor" dedi ve "Hükümetin açıkladığı veri ılımlı bir biçimde olumlu nitelendi ve şirket karları sağlıklıydı" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli petrol kontratı New York'ta 38 sent yükselerek varil başına 104.93 dolara çıktı ve 2 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlar geçen hafta yüzde 1.8 yükseldi ve bu yılki kazancını yüzde 6.2'ye genişletti. Haziran vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı 9 sent düşüşle seansı 119.83 dolara geldi.