Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Borsalar

İşçi bayramı hazırlıkları nedeniyle Asya piyasalarının çogu tatildeydi.

Gösterge Endeks Stoxx 600 yüzde 0.71 düşüşle Londra'da yerel saatle 16.36'da 257.28 seviyesine geriledi. Fransa ve Hollanda'daki siyasi belirsizlik ve tahminleri yakalayamayan ekonomik veriler sebebi ile endeks nisan ayında yüzde 2.3 geriledi. Endeks mart ayını da ekside kapatmıştı.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinini 11'i günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 1.64 düşüşle 3212.80 puana geriledi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.68 kayıpla 5737.78 seviyesine düştü. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 0.59 kayıpla 6761.19 seviyesine geriledi.

S&P 500 Endeksi New york'ta yerel saatle 14.02'de yüzde 0.54 düşüşle 1,395.83 seviyesine gerilerken Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.29 kayıpla 13,189.90 seviyesine indi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.64 düşüşle 3,049.59 puan oldu.

-İspanya resesyonda bankaları zor durumda

İspanya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.3 füşmesinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 0.3 daraldı ve böylelikle, ekonomi 2009'dan bu yana ikinci kez resesyona girmiş oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden indirerek ''A''dan ''BBB ''ya çekmesinin ardından bugün de 16 İspanyol bankası için not indirdiğini duyurdu.

Beklenenin altında gelen düşük büyüme rakamlarının ülkenin yeniden resmi olarak resesyona girdiğini göstermesinin hemen ardından S&P, İspanyol bankalarının notunu bu sabah itibariyle düşürdü.

İspanya'nın önde gelen bankalarında Santander'in notu A-'den A-2'ye, iştiraki Banco Espanol de Credito'nin de notu A 'dan A-1'e düşürüldü. Avrupa'nın önde gelen bankacılık gruplarından ve İspanya'nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA) A/A-1'den BBB /A-2'a indirdi. S&P'nin notunu kırdığı İspanyol bankaların içerisinde şu bankalar yer alıyor:

''Banco de Sabadell, Ibercaja Banco, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter, Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros, Barclays Bank, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona, Bankia,Banco Financiero y de Ahorros S.A.''

-ABD'de tüketici harcamaları artıyor

ABD'de tüketici harcamaları, Ağustos 2009'dan bu yana en hızlı artışını göstermesinden bir ay sonra, Mart ayında da artışını sürdürdü ve kişisel gelirin de artması, ekonominin en büyük bölümünün büyümeyi desteklemeye devam edeceğini işaret ediyor.

Ekonominin yüzde 70'sini kapsayan hanehalkı harcamaları, Şubat ayında yukarı yönde revize edilen rakamla yüzde 0.9 artmasının ardından, Mart ayında yüzde 0.3 genişledi.

Bloomberg News'un anketine katılan 72 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tüketici harcamalarının yüzde 0.4 artması bekleniyordu. Kişisel gelirler ise Mart ayında yüzde 0.4 ile son üç ayın en hızlı artışını gösterirken, tasarruflar da yukarı yönde hareket etti.

-ABD'de Chicago PMI beklenenden hızlı düştü

ABD'de Chicago satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Mart ayındaki seviyesi olan 62.2'den Nisan ayında 56.2 seviyesine indi.Bloomberg News'un anketine katılan 55 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 60 seviyesine düşmesi bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişlemeyi işaret ediyor. Ekonomistlerin tahminleri 58 ile 62.9 seviyeleri arasında kaldı.

-Güney Kore'de sanayi üretimi hız kesti

Güney Kore'de sanayi üretimi, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin ihracatları azaltması ve iç talepteki zayıflamasının etkisiyle Mart'ta en düşük hızlı büyümesini kaydetti.

Resmi istatistik kurumundan yapılan açıklamaya göre, Asya'nın en büyük 4. ekonomisinde üretim Mart'ta yıllık bazda yüzde 0.3 artarken, yüzde 2.2'lik beklentinin çok gerisinde kaldı. Şubat ayı sanayi üretimi ise yüzde 14.3'e revize edildi.