Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan liderlerin hükümet kurma konusunda ilerleme kaydedildiğini söylemesi ve ABD'deki işsizlik başvurularının düşmesi ile Çin'deki enflasyon verilerinin ekonomik yavaşlamaya işaret etmesi arasında kalan Japon hisseleri kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Kazançlarının yarısını Kuzey Amerika ve Avrupa'da kaydeden otomobil üreticisi Nissan Motor Co. yüzde 2.3 değerlendi. Satışlarının yüzde 17'sini Çin'de gerçekleştiren inşaat makinaları üreticisi Hitachi Contruction Machinery Co. yüzde 1 geriledi. Elektronik üreticisi Sony Corp. ise beklentinin altında kar tahmini yapmasının ardından son 31 yılın en düşük seviyesine işaret etti.

Nikkei 225 Endeksi, en azından 6 kez kazançlar ve kayıplar arasında gidip gelmesinin ardından yüzde 0.2 kayıpla 8,988.23 puana geriledi. Bu hafta yüzde 4.2 düşen endeks, 6. kez haftayı aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor. Nikkei endkesi Temmuz 2008'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşıyor. Daha kapsamlı Topix Endeksi ise yüzde 0.4 düşüşle 762.35 puandan işlem gördü.

Yunanistan'ın büyük ihtimalle eurodan çıkma ya da kurtarmayı reddetmek gibi bir seçim yapmayacağını söyleyen Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, Japon şirketlerin çok yüksek olmasa da sağlam kazançlar açıkladığını ve yüksek kara doğru ilerlemeyi sürdürdüklerini belirtti. Hamasaki, risk duyarlılığından kaynaklanan satışların artmasının, hisseleri ucuzlatacağını aktardı.

Kemer sıkma önlemlerine karşı direncin Avrupa'daki borç krizini kötüleştireceği ve Çin'in büyümeyi destekleyici teşvik sunmaktan kaçınacağına ilişkin endişelerin etkisiyle Nikkei 225 Endeksi, 27 Mart'ta kaydetmiş olduğu bu yılın en yükseğinden yüzde 12 gevşedi.